keskiviikko 30. marraskuuta 2016

HB - Piikki lihassa

Alkuperäinen julkaisuvuosi: 2008

Minä olen.

HB:n kolmas täysipitkä albumi. Jos yhtyeen ensimmäinen albumi oli tyyliltään perusrokkia, toinen Nightwish-tyylistä melodista metallia, tämä kolmas on jotakin siltä vääliltä. Itse asiassa "Piikki lihassa" vaikutta albumilta, jossa yhtye on löytänyt oman tyylinsä. Sanomasta yhtye ei ole koskaan luopunut ja täytyy sanoa, etten tiedä toista näin vahvasti musiikillaan evankelioivaa yhtyettä. Jokaisella levyllä käy selväksi kristillinen sanoma. Aina sanoitukset eivät kerro meille mieluisista asioista. Sanoituksissa on pohdintaa, kuten kappaleessa "Hylkäsitkö minut?" He eivät välttele todella arkojakaan aiheita ja sitä me ihmiset juuri kaipaammekin nykyään niin musiikissa kuin seurakunnissakin. Olen havainnut nimittäin, että asioista puhumatta jättäminen ei ratkaise ongelmia vaan tuo niitä lisää keskuutemme ja vahvistaa ennakkoluuloja toisista ihmisistä.

"Hylkäsitkö minut?" on erittäin surullinen kappale ja suoraan sanottuna olisin toivonut toivon näkökohdan siihen. Melodia on silti erittäin hyvä. "Sana" -kappale on seuraavana ja se on erittäin hauska biisi. Tässä on selvä kontrasti näiden kahden biisin tunnelmassa. Jollain tavoin näen "Jeremia" on uskalias aloitusbiisi, sekä sanoituksellisesti että musiikillisesti. Biisissä ei ole kertosäettä, se loppuu vielä rauhallisemmin kuin alkaa ja aihealue on hankala, vaikka sanoitukset on poimittu ilmeisesti melko sanantarkkaan Raamatusta tai ehkä juuri siksi. Sitä seuraa "Minä olen", joka myös näyttää pohjautuvan sanoituksellisesti vahvasti Raamattuun. "Hanki elämä 2" on luonnollisesti jatko-osa "Hanki elämä"-biisille, joka julkaistiin "Enne"-levyllä. Biisi kertoo ihmisen suhteesta Jumalaan ja itseensä. Ihminen ei huomaa omaa syntisyyttään, jos on hengellisesti sokea. Sen huomaamiseen tarvitaan Pyhää Henkeä, joten Raamatun lukeminen Hengessä on todella tärkeä asia. Musiikillisesti kappale on ehkä helpoiten avautuva kappale tällä albumilla. "Ilo Herrassa" alkaa surullisesti, mutta jatkuu ja loppuu iloisissa merkeissä. Siinä on jotenkin nopea melodia, joka herätti jo ensimmäisellä kuuntelukerrallani aikoinaan huomioni positiivisesti.

"Turvapaikka" on kappale ihmisen taistelusta, luottaako hän Saatanan valheisiin vai Jeesukseen, joka on tie, totuus ja elämä. Kun luotamme Jeesukseen, pidämme katseemme Hänessä, elämästämme tulee helpompaa jollain tavoin, vaikka saatamme saada ilkeitäkin kommentteja ei-uskovilta ja itse asiassa joiltakin uskoviltakin. "Hän pitää kädestäs kiinni" on ehkä suosikkiballadini koskaan HB:n tuotannosta. Se muistuttaa, että armo on annettu lahjaksi meille. Sitä ei voi ansaita. Kappale "Piikki lihassa" on muistutus, miksi Jumala kurittaa meitä - se on omaksi parhaaksi. Monesti ihmiset kääntyvät Jumalan puoleen, kun olen todella hätä. Silloin kun kaikki on hyvin, jää uskon elämä helposti taka-alalle. Suhde Jumalaan ei pidä olla ainoastaan kerta viikossa vaan päivittäinen ja jopa joka sekunti siinä pitää olla mukana. Jos ihminen menee naimisiin, ei kai hän vietä aikaa puolisonsa kanssa kerran viikossa? Sanoisin, että se on hyvä olla päivittäinen. Poikkeuksia niin sanotusti löytyy asiasta, mutta Jumalan kanssa voi olla joka sekunti yhteydessä. Jumala-suhde on meille tärkein suhde mikä solmitaan elämän aikana. "Alttarilaulu" on mukava ja rauhallinen lopetus levylle. Se on iloinen kappale, joka tuo hyvän mielen.

Kokonaisuutena albumi on jollain tavoin parempi kuin HB:n kaksi edellistä albumia, vaikka siinä on pari kohtaa, jotka olisi voinut toteuttaa paremminkin. Viittaan nyt tällä "Hylkäsitkö minut?" -biisin toivottomuuteen ja "Sana" -biisin lauluun. Mielestäni "Sana" olisi voinut sisältää Johannan laulua yhdessä Antin laulun kanssa. Olen nähnyt kerran livenä kuinka se toimii erittäin onnistuneesti.

1. Jeremia
2. Minä olen
3. Hanki elämä 2
4. Ilo Herrassa
5. Hylkäsitkö minut?
6. Sana
7. Turvapaikka
8. Hän pitää kädestäs kiinni
9. Piikki lihassa
10. Alttarilaulu

* * * * ½

sunnuntai 6. marraskuuta 2016

Jaakko Löytty - Hawash!

Alkuperäinen julkaisuvuosi: 1984



Omistan tämän lauluni teille...

Jaakko Löytty on tehnyt enemmän klassikkobiisejä suomigospelin saralla kuin edes tiedän. Monet hänen biiseistään ovat niin tunnettuja. että monet niistäkin jotka eivät ole kuulleet hänen albumejaan tai olleet mitenkään uskon asioden kanssa tekemisissä, tunnistavat  muutamia. Näistä mainittakoon "Ilouutinen", "Siunaa koko maailmaa", "Kahden maan kansalainen" ja "Martin Luther Kingin laulu". Ehkeivät biisin nimet sano mitään, mutta melodiat ja sanoitukset melko varmasti. "Hawash" ei sisällä niin tunnettuja kappaleita kuin edellä mainitut neljä, mutta kappaleet "Lennä, leijani, lennä", "Valaiskoon" ja "Orjalaiva" saattavat olla tuttuja. Minule taisi itse asiassa näistä ensimmäiseksi mainittu olla tuttu ennenkuin edes koskaan olin kuullut Jaakko Löytyn levyjä ensimmäistäkään sekuntia, muut eivät.

Selailin ja vähän luinkin kerran erästä kirjaa, jossa oli listattu suomigospelin klassikoita vuosien varrelta. Jaakko Löytyltä oli kaksi albumia: "Asioita joista vaietaan" ja "Hawash!". Mielestäni "Toisen päivän iltana" olisi voinut erittäin hyvin olla mukana, mutta tavallaan ymmärrän että kaksi yhdeltä artistilta on riittävä kattaus. "Asioita joista vaietaan" on näistä kolmesta mainitusta eri tyylinen, sillä Jaakon ääni on siinä heleä. Myös musiikki on erilaista, ei niin tuotettua kuin näillä kahdella muulla. "Asioita joista vaietaan" oli vähän perinteisempi melodioiltaan, mutta "Toisen päivänm iltana" ja "Hawash!" sisäsivät selkeitä jollain tavoin eksoottisia vaikuteita. Ajoittain saa erityisesti "Hawash" -albumista fiiliksen että olisi jossain kehitysmaassa köyhässä paikassa. Jaakko Löytyn musiikki on siinä suhteessä erityistä, että on kokonainen albumi musiikkia, joka on suomalaista vaikka tyyli ei muistuta suomalaista. On myöhemmin tehty albumeja ainakin maallisella puolella, joissa on eksoottisia vaikutteita (kuten Ville Leinosen "Suudelmitar"), mutta silti "Hawash!" näyttää pysyneen albumina jota ei kukaan ole yrittänyt jäjitellä. Tästä huolimatta suurin osa kappaleista on erittäin helposti sulavaa materiaalia. Jotkut niistä sopivat vaikka yhteislauluun, erityisesti "Orjalaiva", jonka hän esitti juhlakiertueellankin, kun olin katsomassa hänen konserttiaan Turun Mikaelin kirkossa. Myös "Valaiskoon" esitettiin silloin ja se tuntuu omalta lempibiisiltäni tällä hetkellä erittäin vahvasti näiden biisien joukosta. Biisi muistutta meitä niistä, jotka kohtavat vaikeuksia ja epäoikeudenmukaista kohtelua, mutta joita emme tunne henkilökohtaisesti tai joiden seurana emme voi olla syystä tai toisesta. Maailmassa on edelleen köyhyyttä ja Jeesuksen sanojen mukaan tulee aina olemaankin. Silti emme saa menettää toivoa. Maailmassa on myös väkivaltaa eikä aina ihmisen lakikaan tarjoa sitä oikeudenmukaisuutta mitä Jumala haluaisi ihmisille. Ihmisen tarpeet ovat todellisia, oli kyseessä sitten tarve ruokaan, terveyteen, Jumalan Sanaan tai mihin tahansa. Emme saa hylätä muita tarpeita vain koska jokin niistä on muita tärkeämpi (Jumalan Sana on tärkein). Arvostan sitä, että monet auttavat hädässä olevia erilaisin tavoin, kuten tarjoamalla ruokaa, asunnon yms. Tästä pääsemminkin kappaleeseen "Miljoonat jeesuslapset", joka puhuu tästä. Raamatussa Jeesus tähdentää että kaikki mitä olette tehneet yhdellekin näistä hänen vähäisimmistään, sen te olette tehneet hänelle. On erityisen tärkeää auttaa ihmistä oikeista motiiveista, ei siksi että koemme hänen omaavan paljon valtaa. "Taas on tänään" viittaa mielestäni epätoivoon, kun asiat ovat huonosti toivotaan niiden muuttavan. Joillekin niin ei aina käy vaan elävät koko ikänsä kurjissa oloissa. "Huominen" on kaukana ja voi olla että sitä ei tule.

"Pieni pakolainen" on kappale, jota en musiikin puolesta nostaisi korkealle, mutta sanat ovat niin melankoliset ja liikuttavat sisintä. Minulle ei tule monta kappaletta mieleen raiskauksesta, siis sellaisia joista puhuttaisiin ilman kielikuvia erittäin suoraan. Nirvanan "Rape Me" on harvoja, mutta siinä taitaa kysymyksessa olla kielikuva ahdistavasta tilanteesta. Jaakko Löytty on osannut vangitsemaan kauhun, jonka pikkulapsi on joutunut kokemaan: Hänen äitinsä on raiskattu hänen nähtensä ja isä astui miinaan. Tämä kertoo paljon miten rappiolla ihmiskunta on ollut. Olen oppinut että ihmisissä on paljon mukavia piirteitä. Tahdomme saada ne esiin ja juuri siksi on tärkeä ottaa opikseen historiasta, siitä mitä koulussa opitaan oppitunneilla, mitä ihmiset kertovat ja mitä nämä kappaleet kertovat. Jokaisen on hyvä miettiä, mitä voisi tehdä että olisi suurin sillä tavoinm millä Jumala on kutsunut meidät. Meidän pienet teot voivat merkitä toisille tosi paljon. Se, että kuuntelet toisen huolia merkitsee monesti toiselle paljon, se että annat hänellä ruokaa ja juomaa merkitsee monesti todella paljon, se että menet katsomaan toista paikkoihin minne monet eivät mene syystä tai toisesta on tosi paljon. On tärkeää huomioda lähimmäistäsi tavalla jolla huomioisit Jeesusta, tavalla jolla tahtoisit itseäsi kohdeltavan jos sinulla olisi vaikeaa.

1. John Muafangeyo
2. Orjalaiva
3. Kuusimba (Kaukana kotoa)
4. Kuuletko rummut?
5. Pieni pakolainen
6. Niin tulvii Hawash
7. Miljoonat jeesuslapset
8. Lennä, leijani, lennä
9. Taas on tänään
10. Valaiskoon

* * * * *