lauantai 19. maaliskuuta 2016

Pella - Pella

Alkuperäinen julkaisuvuosi: 2015



Pella ei tyydy korvikkeisiin.

En oikeastaan katso TV:tä nykyään juuri yhtään. Se on yksi syy, miksi olen melko tietämätön mitä musiikkimaailmassa tapahtuu. Olin kuullut tuttaviltani KIDSing ohjelmasta, jossa lapset laulavat. Ilmeisesti Pella on yksi niistä, jotka ovat osallistuneet joskus kisaan. Ensimmäisen kerran Pellasta kuulin kuitenkin vasta Maata Näkyvissä -festareilla vuonna 2015, jonne menin katsomaan pääasiassa ulkomaista rock-bändiä Fireflight. Pella oli silloin yksi lämppäreistä ja ihastuin välittömästi hänen musiikkiinsa. Se oli pirteää, iloista ja mukaansa tempaavaa. Hän tuntui osaaavan laulaa ja biisit olivat hyviä.

Joulun jälkeen kuulin tämän albumin ensimmäistä kertaa. Sanoitukset ovat ehkä vähän yksinkertaiset, mutta samanaikaisesti tuntuvat rehellisiltä. Mielestäni tälläistä vastaavan tyylistä musiikkia en ole kuullut gospel-genressä enkä edes sekulaarissa, ainakaan Suomessa. Vertaukset esim. Sanniin tuntuvat liian kaukaan haetuilta, sillä Sannin musiikkia en pysty edes ajatuksella kuuntelemaan. Pella sen sijaan on aidosti hyvä ja laulaa tärkeistä asioista. Hänen sanoituksensa pyörivät Jumala-suhteen ympärillä ja sehän on se tärkein.

Pella kehoittaa meitä laittamaan kaikki huolet Jumalan kannettavaksi kappaleessa "Isi hoitaa". Tämän jälkeen kappaleet todellisesta rakkaudesta jatkuvat aina albumin loppuun saakka. "Ystävii" ja "Lähelläsi" voisivat helposti olla radiohittejä, jos maalliset radioasemat eivät pelkäisi soittaa musiikkia, jolla on oikeasti hyvä sanoma.

Olen kuunnellut tämän albumin jo monet kerrat ja se tuntuu aina iskevän todella kovaa. Siitä tulee iloinen fiilis ja se piristää masentavankin päivän. Viitaten aiempaan tekstiin, minulla ei henkilökohtaisesti ole mitään Sannia vastaan, tai edes hänen musiikkiaan vastaan. Silti, kuuntelen mieluummin Pellaa, joka tekee myös hyviä pop/dance-biisejä ja laulaa sydämelleni.

1. Isi hoitaa
2. Tänään, nyt ja aina
3. Sun rakkaus ei häviä
4. Löysit mut
5. Turvassa
6. Ystävii
7. Lähelläsi
8. Todellinen rakkaus
9. Et hylkää koskaan
10. Sinä olet kaikki

* * * * ½

perjantai 11. maaliskuuta 2016

Elina Vettenranta - Kastepisara

Alkuperäinen julkaisuvuosi: 2010



Tangosta hengelliseen musiikkiin

Elina Vettenranta sai Tangomarkkinoilla todellakin rutkasti kuuluisuutta aikoinaan tullessaan valituksi tangokuningattareksi 2006 ja hänen debyyttinsä "Sydänten yö" julkaistiin myös samana vuonna. Devyytti oli melko perinteinen iskelmäalbumi loppujen lopuksi, vaikka Elinan ääni oli levyllä aivan mahtava. Muistaakseni se sisälsi kolme kappaletta, joista tykkäsin. Loput olivat melko tasapaksua. Olinkin iloinen, kun kuulin hänen siirtyvän hengellisen musiikin pariin.

Toinen levy "Kastepisara" oli hänen debyytinsä gospel-kentällä. Muistan kuunnelleeni aikoinaan tätä monet kerrat ja se oli pitkään suosikkilevyjäni. Onhan tämän albumin sävellykset ja sanoitukset suurelta osin melko perinteisiä varmasti, mutta toisaalta minulla ei silloin tämän tyylisiä suomenkielisiä gospel-albumeja juurikaan ollut levyn ilmestymisen aikoihin. Levyllä on selkeitä melodiota ja niihin todella pääsee mukaan jo ensikuulemalta. Sanoitukset ovat hengellisiä ja melko lohduttuvia.

Albumin hienous ovat nimenomaan se sanoma sekä mahtavat, kauniit melodiat. Tämä albumi tulee tuskin muuttamaan hengellisen musiikin suuntaa, mutta ei sen tarvitsekaan. Albumi sopii kuunneltavaksi erityisesti silloin, kun haluaa rauhoittua. Tämä ei ole sanomaltaan kovinkaan evankelioivaa vaan sanoisin, että sen tarkoitus on todennäköisesti tuoda lohtua uskoville näinä pimeinä aikoina. Yhteys Jumalaan ja kanssauskoviin on tärkeää nyt ja aina.

1. Haaveita ja muistoja
2. Pohjaton pimeys
3. Sinun silmäsi näkevät
4. Sileitä kiviä
5. Toivon lyhty
6. Tie
7. Hengelläsi kosketat
8. Rakkautta sataa
9. Taivasta tähyillen
10. Kastepisara

* * * *

lauantai 5. maaliskuuta 2016

The Rain - Kiitos ja Anteeksi

Alkuperäinen julkaisuvuosi: 1999



Tänään sokea näkee.

Olin pohtinut mielessäni uskonasioita jo pitkään. Luin Raamattua silloin tällöin, mutten esimerkiksi omistanut yhtään ainoatakaan selkeää kristillistä sanomaa julistavaa albumia. Eräänä päivänä sovimme kaverini kanssa, että äänittämme toisillemme joidenkin lempiartistiemme musiikkia C-kaseteille. Hän äänitti minulle 5 biisiä tältä albumilta: "Sokea", "Merkinkantaja", "Tuuli kulkee", "Sotilas" ja "Hiljenee" olivat muistaakseni ne kappaleet. Näistä "Sokea" oli ainut, joka säväytti ensikuulemalta. En keskittynyt silloin sanoihin vaan lähinnä melodioihin ja riffeihin. Pian ostin tämän albumin itselleni ja huomasin keskittyväni myös sanoihin enemmän.

The Rainin "Kiitos ja Anteeksi" oli paitsi yhtyeen debyytti myös heidän suostuin ja paras albuminsa. Varsinaisiksi keikkaklassikoiksi vuosien saatossa muodostuivat ainakin "Tuuli kulkee" ja "Sotilas". Monissa biiseissä pääteemoiksi nousevat anteeksiantamus sekä Jeesus Kristus. On selvää, että kristityn olisi todella vaikeaa kulkea taivaltaan maanpäällä ilman luottamusta näihin asioihin.

The Rainin musiikki tällä albumilla on rokkia, joskin hieman rankempaa kuin esimerkiksi Terapialla. Kenties siksi tämä albumi oli yksi ensimmäisistä kristillistä sanomaa julistavista levyistä, joka kolahti. Olinhan kasvanut kuunnellen pääasiassa rankempaa rokkia. Ajattelin nuoruudessani, ettei tämän tyylistäå musiikkia voinut olla olemassa kristityille.

Entä kappaleet itse sitten? "Merkinkantaja" tuo hyvin esiin ihmisen syntisyyden ja tätä kautta tarpeen saada Jumalalta anteeksi. "Kuvitelmia" kertoo kuinka ihmistä helposti petetään näissä tärkeissä asioissa. "Tuuli kulkee" on se biisi, josta on hyvä aloittaa The Rainiin tutustuminen. Tässäkin kappaleessa anteeksiantaminen ja -saaminen ovat tärkeässä asemassa. "Sotilas" on yhtälailla klasikko, se kertoo Jeesuksen kuolemasta ristillä.

"Talvi" on kappaleista ainoa, jonka merkitystä en ole ymmärtänyt. Se on melko kaunis hidastempoinen kappale, mutta sanat jäävät epäselviksi. Miksi ihmeessä Taivaassa olisi talvi? "Kiitos" kertoo Jumalan uskollisuudesta, mutta myös siitä että Hän on ikuinen. "Anteeksi" on kaunis kappale ja se rohkaisee meitä antamaan anteeksi myös toisillemme, aivan niin kuin Jumalakin antaa syntejä anteeksi ihmisille.

1. Sokea
2. Merkinkantaja
3. Kuvitelmia
4. Tuuli kulkee
5. Hän kyllä tietää
6. Sotilas
7. Hiljenee
8. Talvi
9. Kiitos
10. Anteeksi
11. Pian sataa taas

* * * * ½