perjantai 27. marraskuuta 2015

The Neal Morse Band - The Grand Experiment

Alkuperäinen julkaisuvuosi: 2015





Kristillisen progen taituri tekee yhtyeensä kanssa kauniin albumin!

Neal Morse on kuulunut suosikkeihini siitä asti kun kuulin ensimmäistä kertaa "Testimony Two" -levyltä biisejä kuten "The Truth Will Set You Free", mutta se on toinen tarina. Tämä uusi Morsen levy on yhtyeen kanssa tehty ja nimenomaan sitä tahdotaan osittaisella nimenmuutoksella korostaa.

Olin odottamassa monen muun fanin tavoin "Momentum" -levylle jatkoa. Jossain vaiheessa YouTubeen ilmestyi "The Grand Experiment" -kappale. Ajattelin silloin, että ihan kelpo kappale, rajua materiaalia tulossa, vähän "Sola Scriptura" -kaltaista. En ole koskaan ollut suuri "Sola Scriptura"-fani, joten mietin aluksi kannattaako tätä uutta levyä edes hankkia. Mainittakoon, että arvostan kyseistä levyä paljon, vaikka en itse pidäkään sitä Neal Morsen parhaimmistoon kuuluvana omalla kohdallani. Lopulta päätin ostaa uuden levyn.

Ensimmäinen kappale "The Call" vie melkein korvat mennessään. On siinä majesteettinen kappale! Proge on harvoin kuulostanut näin hyvältä sitten...70-luvun tai vaikka 80-luvun. Kymmenen minuutin kappale ei toista itseään liikaa vaan pysyy erittäin hyvin luomassa uutta koko ajan. "Waterfall" on vielä kauniimpi. Sen rauhallisuus ja kauneus muistuttaa minua King Crimsonin "I Talk to the Wind" -klassikkoa, mutta sanoisin että on vähän parempi kuin se. Neljäntenä kappaleena on alle 4 minuutin "Agenda", joka on selvästi levyn heikoin ja ainoa keskikertainen kappale. Tuntuu kuin se olisi äänitetty maan alla, se kuulostaa liikaa tavanomaiselta biisiltä myös melodian puolesta.

"Alive Again" on sitten koko albumin selvästi pisin kappale. Morse-fanit ovat tottuneet toki tälläisiin lähes puolen tunnin biiseihin aikaisimmilla levyillä. Tämä nousee myös parhaiden kastiin Morsen tuotannossa. Se on hieno, positiivinen, elämänmyönteinen kappale. Kun yksi biisi vie noin puolet levyn tilasta, on luonnollisesti tärkeää, ettei se ole täynnä höttöä. Klassikoksi kappale ei silti aivan yllä. Siinä on vaihteluita, mm. laulajien äänissä ja melodioissa. Pituudesta huolimatta täytyy huomata ettei kappale ole moniosainen, vaikka monet Morsen pitkät kappaleet ovat saaneet osilleen erilaiset nimet.

Tämä albumi nousee vuoden 2015 lempialbumieni joukkoon melko varmasti. Siinä on sellaista kauneutta, jota löytyy mm. Yes -progejättiläisen "Close to the Edge" -albumilta. Se on myös yksi Morsen parhaimmista albumeista ja ehkä myös kaunein.

1. The Call
2. The Grand Experiment
3. Waterfall
4. Agenda
5. Alive Again

* * * * ½

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti