tiistai 26. tammikuuta 2016

Terapia - Joona

Alkuperäinen julkaisuvuosi: 1998



Ei ole Joonan voittanutta?

Terapia on yksi niistä harvoista yhtyeistä, jonka jäähyväiskeikan olen nähnyt. Onhan bändi tehnyt tuon keikan jälkeen ns. encore-keikkoja ja ties mitä viritelmiä Teran kanssa, mutta virallisesti hyvästit heitettiin aikoinaan Tampereella. Minun tuli käytyä monellakin Terapia keikalla aikoinaan, siitä lähtien kun olivat juuri julkaisseet K23-levyn. "Joona" oli monella tapaa tärkeä albumi Terapialle, tai ainakin siinä olevaa viisi kappaletta, joita Terapia soitti niistä kuluneina vuosina ties kuinka monta kertaa. Nuo kappaleet olivat: "Jaakobinpaini", "Joona", "Rakkautta oppimaan", "Valo on sisällä" ja "Pelasta mut". Se miksi Terapia soitti tältä levyltä juuri noita biisejä on ilmeistä: Ne ovat selvästi parhaimmat kappaleet albumilla - ja niistä muodostuikin varsinaisia liveklassikoita.

Albumin viisi kantavaa biisiä eivät valitettavasti kanna pitkälle, sillä levyn lopuista seitsemästä kappaleesta vain kaksi on mielestäni keskinkertaisia: "Pakenen" ja "Ystäviä". Varsinkin "Ystäviä" on sanojen puolesta ihanan yksinkertainen, olihan Terapiaa 'moitittu' välillä jopa liian vaikeista sanoituksista. Totuus on kuitenkin karu: "Kuolematon" on melkoisen kömpelö sanoitukseltaan ja musiikiltaan. "Kesä" on muuten kiva kappale, mutta ärsyttävä taustamelodia pilaa sen sanoman ja muuten leppoisan biisin. "Liekkejä yössä" on yli viiden minuutin kärsimys. "Maailman kuvia" on sanoitukseltaan kelpo tavaraa, mutta melodia on rasittava. Päätösbiisi "Tarinoita vaan" on hieman tylsähkö.

Klassikot jyräävät tällä albumilla kaikesta huolimatta ihan hyvin. "Jaakobinpaini" ja "Joona" ovat rankkoja kappaleita. "Rakkautta oppimaan" sisältää herkkiäkin kohtia, mutta pääasiassa se on raju kappale, yksi parhaista Terapian kappaleista. "Valo on sisällä" on ehkä hieman jähmeä, mutta rajuus tekee siitäkin hyvän. Siinä viitataan ehkä tarkoituksellakin "Kaamos" -kappaleeseen, joka löytyy "Täällä taas" -albumilta. "Pelasta mut" on nopea kappale, jossa riffit kohdallaan. Sen yksikertaisuutta voi vain ihailla - "Jeesus, pelasta mut".

Terapia oli löytänyt edellisellä "Kovia ääniä ja vaikeita sanoja" -albumilla tyylinsä, jolla se painelikin sitten täysillä loppuun asti. Debyytti "Tule ja kazo" oli meinaan vähän kokeilevaakin materiaalia, samoin sitä seuranneet "Täällä taas" ja "Uusi levy", joissa ehkä oltiin jopa hakoteillä. Petri Lassilan laulu oli tällä albumilla varmaan parhaimmilaan, mutta sanoitus -ja melodiapuoli on vaihtelevaa. Muutamat kappaleet rokkaavat näin, yhä monien soittimissa, vaikka bändi on jo virallisesti kuopattu.

1. Jaakobinpaini
2. Joona
3. Kuolematon
4. Rakkautta oppimaan
5. Kesä
6. Valo on sisällä
7. Pelasta mut
8. Liekkejä yössä
9. Pakenen
10. Maailman kuvia
11. Ystäviä
12. Tarinoita vaan

* * * ½

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti