torstai 28. tammikuuta 2016

Outi Terho - Muukalaisuuden maja

Alkuperäinen julkaisuvuosi: 1984



Suomigospelin kaikkien aikojen paras albumi?

Seurasin aikoinaan Terapian laulajan Petri Lassilan haastattelua Radio Deistä, ja yksi hänen toivomistaan biiseistään oli minulle silloin entuudestaan tuntematon Outi Terhon "Ihminen Maan". Täytyy myöntää, että se iski silloin todella kovaa. Se oli kenties paras suomalainen gospel-biisi, jonka olin koskaan kuullut siihen mennessä. Se on yhä kärkikahinoissa kyseisellä listalla ja syystäkin. Outin kaunis ja vahva ääni, mahtava melodia sekä hengelliset ja kauniit sanoitukset tekevät kappaleesta täydellisyyttä hipovan. Olen myöhemmin törmännyt yhteen kirjaan, jossa tätä "Muukalaisuuden maja" -albumia ylistettiin suomigospelin kaikkien aikojen parhaaksi levyksi.

Outi Terhon ääni on mahtava, kaunis ja vahva, kuten aikasemmin jo totesin. Musiikki on tyyliltään popinomaista folkkia, jossa ajottain kuuluu Heikki Silvennoisen vähän rokimpi kitarasoundi. "Viiri" on upea aloituskappale ja lisää on luvassa. "Maritalle" on esimerkki leppoisasta ja lupsakasta biisistä. "Tuhannen toiveen maailma" on ollut joskus jonkinlainen liveklassikko ilmeisesti, mutta itselle kesti pitkään ennen kuin aloin tykkäämään siitä. Se oli pitkään ainoa kappale, jonka skippasin. Nyt se kuulostaa ihan hyvältä, mutta se jää silti suurimpien klassikkojen varjoon. "Kaikesta huolimatta" -kappaleessa on ajatuksia herättävät sanat "kaikesta huolimatta on ulkona valoisampaa kuin mun sisällä äsken". "Rakenna silta" on yksi omista suosikeistani "Ihminen Maan" -biisin rinnalla. Se on lohduttava kappale, koska Jeesus rakensi sillan jo ennen kuin pyysimmekään sitä. "Vuorilta tulit" on kaunis kappale niin ikään.

Jos tämä ei ole paras suomi-gospelin albumi niin on se varmasti ainakin kolmen parhaimman joukossa, niin kauniit kappaleet siinä on. Myös tekstit ovat mukavan vaihtelevia ja ajatuksia herättäviä. Vahinko, että tämä on ainoa Outi Terhon soololevy, jonka olen saanut käsiini. Hän on toki tehnyt albumeja myös nykyisen miehensä Lee Müllerin kanssa, mutta ne ovat liian etnisiä meikäläisen makuun.

1. Viiri
2. Ihminen Maan
3. Muukalaisuuden majassa
4. Mitä on armo
5. Maritalle
6. Tuhannen toiveen maailma
7. Puhalsin tuhkaan
8. Kaikesta huolimatta
9. Rakenna silta
10. Vuorilta tulit

* * * * *

3 kommenttia:

  1. Tietääkseni Outin ekaa levyä Ojennan Käteni (1982) ei ole julkaistu CD'nä. Itselläni se on vinyylinä, samoin kuin Muukalaisuuden Maja.

    Sensijaan Outin ja Jukka Leppilammen yhteinen Minun Käteni Soi (1986) on saatavilla CD-muodossa. Onko tuttu? Oma suosikkini kyseiseltä plätyltä on Outin soolona esittämä Revontulet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! =) Olen kuullut tuosta Ojenna käteni -levystä joskus, mutta sitä ei ilmeisesti sitten ole saatavana CD-muodossa. Jollain seurakunnan kirjastolla oli se vissiin kasettina. En ole ihan varma olenko koskaan kuullut siitä yhtään biisiä.

      "Minun käteni soi" -biisejä olen toki kuullut, kun yhdellä kaverillani on kyseinen CD. Olen kuullut siitä biisejä, mutta itselläni sitä ei ole. "Mummu ja minä" oli hänen suosikkinsa levyltä ja tosi hyvä laulu se onkin. Täytyypä kysyä kaveriltani jos joskus kuunneltaisiin se läpi kokonaan.

      Muuten, Jukka Leppilammen biiseihin en ole koskaan tutustunut, mutta kerran hän oli käymässä eräässä opiskelijaseurakunnassa Turussa ja siellä esitteli vähän lauluääntään. Siitäkin on aikaa n. 15 vuotta.

      Olisi mukavaa, jos tuo Outin "Ojennan käteni" julkaistaisiin CD:nä, mutta taitaa CD-aikakausi olla pikkuhiljaa ohi, kun ovat tulleet nuo muut formaatit netin myötä. "Muukalaisuuden maja" -CD:n löysin kerran Nuorten kesän -levymyynnistä, onnekkasti.

      Poista
  2. Hei Rekko! KIITOS valtavasta rohkaisusta! Tää blogi lämmittää mun vanhaa sydäntä täällä Itävallan lähetyskentällä. :D En ole itse kuunnellut vuosikausiin noita uskoni alkuaikojen lauluja, mutta viettäessäni just 7.6. "40-vuotis-uudestisyntymäpäivääni" monet tuon LP:n tunnelmat tulvahti mieleeni. Jeesus todella rakensi sillan! Ristin kautta pääsin minäkin sillon vuonna 1976, 18-vuotiaana sisälle Jumalan perheeseen. Raamattu alkoi yhtäkkiä ELÄÄ mullekin. Pyhä Henki on ollut uskollinen Lohduttaja ja Auttaja kaikki nää vuodet. Haluan elää lähempänä Jeesusta kun koskaan ennen. Siunauksia ja iloa, ihanaa kesää sulle ja rakkaillesi toivoo Outi os. Terho.

    VastaaPoista