perjantai 26. helmikuuta 2016

Juha Tapio - Mitä silmät ei nää

Alkuperäinen julkaisuvuosi: 2003



Sen sydän ymmärtää.

Juha Tapio ei ole koskaan ollut suuria suosikkejani ja itse asiassa ne kaksi levyä, jotka minulla on, olen molemmat saanut lahjaksi. Hänen keikkojaan olen nähnyt muutamia, jopa ennen tämän, kolmannen levyn "Mitä silmät ei nää" ilmestymistä.

"Mitä silmät ei nää" oli suuri menestys, jopa ne, jotka eivät olleet uskossa, olivat kiinnostuneita Juha Tapion musiikista. Hän oli saanut levyltä radiosoittoon biisit "Mitä silmät ei nää" ja "Ukkosta ja ullakolla". Ymmärrettävää tietenkin, että näillä kahdella kuten muillakaan ei mainita sanoja "Jumala" tai "Jeesus". Juha Tapion levyihin tutustunut tajuaa silti, että kristillisyys ja usko ovat taustalla vahvasti sanoituksissa. "Mitä silmät ei nää, sen sydän ymmärtää..." on piilogospelia jos mikä. Olen kuullut, että "Haaveilija" -kappaleesta esimerkiksi oli tarkoitus tehdä alunperin maallinen rakkauslaulu, mutta ehkä juuri Juha Tapion taustasta johtuen, siinä on erittäin paljon Raamatun teksteihin pohjautuvaa lyriikkaa. "Poika" ja "Enemmän" -kappaleet ovat jo rohkeimpia, vai väitätkö että rististä ja armosta puhuminen on kevyttä radiokamaa?

"Mitä silmät ei nää" oli suosion kannalta käänteen tekevä albumi, mutta samalla siitä lähti Juha Tapion sanoitusten maallistuminen. Hänellä on levyllä erittäin hyvä lauluääni ja hänen sanoitukset vielä tällä levyllä ovat mahtavia. Melodiat ovat myös upeita, tosin kaksi viimeistä kappaletta eivät juurikaan tuo mitään uutta. Tämä oli Juha Tapion ensimmäinen askel kohti radiosoittoa. Jossain määrin myös toivon että hän ei olisi tehnyt sitä, sillä tämän levyn jälkeen on tullut niin paljon melodialtaa samantyylistä ja snaoituksiltaan ihan täynnä kliseitä olevaa musiikkia.

1. Mitä silmät ei nää
2. Haaveilija
3. Vierekkäin
4. Ukkosta ja ullakolla
5. Poika
6. Vuodet vieriä saa
7. Kun sä tuut
8. Sä olet
9. Luonasi vaan
10. Juuri tässä näin
11. Enemmän

* * * *

perjantai 12. helmikuuta 2016

HB - Uskon puolesta

Alkuperäinen julkaisuvuosi: 2004


Holy Bible - Pyhä Raamattu

HB on yhtye, jonka musiikkiuraa olen seurannut jo ensimmäisestä pitkäsoitosta lähtien. Tuo pitkäsoitto on "Uskon puolesta". Tämä albumi oli vielä selvää rokkia. Vähän keskivertoa rokkia rankempaa, mutta ei siis vielä metallia, kuten HB:n myöhemmät levytykset. Tämä johtunee siitä, että se ei ollut saanut vielä vaikutteita Nightwishilta. En oikein tiedä miltä yhtyeiltä HB on alunperin saanut vaikutteita. Arvaan, että Terapialta ja The Rainiltä.

Avausraita "Himoa" antaa jo hyvän käsityksen albumista. Se on rankkaa rokkia evankelioivilla sanoituksilla. HB ei tosiaankaa peittele kristillisyyttään. Monissa biiseissä ovat läsnä Jumalan laki, mutta myös Jumalan rakkaus ja armo sekä usko Jeesukseen Kristukseen. "Vain yksi mahdollisuus" muistuttaa meitä kaikkia, että vain tämä elämä on aika ottaa armo vastaan.

"Tee mulle" on yksi levyn parhaista biiseistä - siinä oikein pyydetään Jumalaa laittamaan rajat, joita ei saa ylittää. Jumalahan antoi ne kymmenessä käskyssään ja tästä "Hän puhuu" kertookin. Rauhallinen "Käsiisi sun" on biisi heittäytymisestä Jumalan varaan. Viimeksi mainittu kappale soi kuulemma melko paljon kristillisillä radiokanavilla aikoinaan.

Levyn raskaimmat kappaleet, siis sanoituksiltaan, ovat "Eksynyt", "Huominen ei kuole koskaan" ja "Taivaaseen?", joissa käsitellään omaa riittämättömyyttä Jumalan edessä, omiin tekoihin luottamista ja jopa luopumista. Kaikkiin näihin tepsii silmien kääntäminen kohti Kristusta, joka voitti Perkeleen vallan ihmisestä.

Levy ei ole kestänyt musiikilisesti ihan niin paljon ajan hammasta kuin olisin toivonut. HB:n musiikillinen tyyli ei ollut kehittynyt täyteen mittaansa, ihan vielä. Sanoitukset eivät ole lakihenkisiä, vaikka laista lauletaankin melko paljon. Armon merkitys paistaa selvästi lyriikoista, mutta samalla muistutetaan että kaikki ihmiset eivät pelastu. Jumalan laki on hyväksi meille, mutta vain Kristuksen kuolema ja ylösnousemus lunasti meidät ja sovitti syntimme.

1. Himoa
2. Uskon puolesta
3. Vain yksi mahdollisuus
4. Käsiisi sun
5. Eksynyt
6. Tee mulle
7. Hän puhuu
8. Huominen ei kuole koskaan
9. Taivaaseen?

* * * *

maanantai 8. helmikuuta 2016

Petri Laaksonen - In Memoriam - Elät aina minussa

Alkuperäinen julkaisuvuosi: 2015



Rakkaus on.

Iskelmäkansalle Petri Laaksonen ei esittelyjä kaipaa. Hän on säveltänyt monia mahtavia kotimaisia kappaleita, mm "Täällä pohjantähden alla" ja Sonja Lumpeen esittämän "Eläköön elämä". Silti minun ei  ole koskaan tullut tutustuttua yhteenkään häneen studioalbumiinsa, ei ennen tätä levyä, vaikka olen hänen sävellyksistään tykännytkin lähes poikkeuksetta. Kun kuulin kappaleen "Kyyhkysenmieli" ensi kertaa, ajattelin että tässä on surullinen ja liikuttava, lähes täydellinen kappale. Lopulta hommasin tämän albumin enkä ole sitä ostosta katunut. Päinvastoin, uskon että sain rahoilleni vastinetta täysimääräisesti, jollen jopa enemmän.

Petri Laaksonen on säveltänyt kaikki 12 kappaletta itse ja hän on ollut mukana tekemässä myös sanoitusta, yhdessä Anna-Mari Kaskisen kanssa, kappaleeseen "Ota hänet vastaan". Tuo "Ota hänet vastaan" onkin albumin hengellisimpiä kappaleita yhdessä "Kotiin kuljetaan" ja "Hyvää matkaa" -biisien kanssa. Vaikka muissa kappaleissa ei niin vahvasti "Jumala" ja "Jeesus" tai edes "enkeli" sanoja kuullakaan, käy kappaleista selväksi, että elämästä iankaikkisuuteen siirtymisestä niissä on kyse. Ymmärtääkseni Petri Laaksoselta on kuollut sekä äiti että veli hiljattain, joten albumin voi nähdä myös surutyönä, tai ainakin surun inspiroimana. Toisaalta monissa kappaleissa on suuri toivon ja uskon kipinä, sillä tieto paremmasta paikasta on vahva. "Näet kauniimman maan" on hyvä esimerkki tästä.

Albumin on niin liikuttava, että sitä saattaa olla vaikeaa kuunnella itkemättä. Tästä huolimatta olen kuunnellut sitä viime aikoina monet monet kerrat ja tuntuu että rakastun kappaleisiin aina uudelleen. "Tuuli riipii meidät", "Kyyhkysenmieli" ja "Anna minun mennä" ovat ehkä ne herkimmät albumin kappaleet.

"In Memoriam" on kaunis instrumentaalikappale, joka on muistosävelmä laulajan äidille. Mukana on viimeisenä kappaleena uudelleen lämmitetty versio "Täällä Pohjantähden alla" -klassikosta. "Äidin laulu" on yksi levyn parhaimmista biiseistä ja vetää vertoja "Kyyhkysenmieli" -kappaleellekin.

Petri Laaksosen ääni on todella hyvin säilynyt ja se saattaa olla jopa parhaimmillaan tällä levyllä. Jotenkin minua mietityttä se, että miksi tätä albumia ei näkynyt yhdessäkään vuoden parhaimmat kotimaiset albumit -listassa. Eivätkö kriitikot/listaajat olleet kuulleet tätä levyä, vai mikä mahtoi olla syynä? Tämä on ehdottomasti ansainnut paikkansa korkealle listoilla. Voi tietty olla, että hengelliset albumit kärsivät inflaatiota herkästi näinä aikoina tai eiväthän ne ole koskaan olleet oikein suosiossa. Omalla kohdallani tämä on varma valinta vuoden 2015 parhaimpien albumien joukossa. Jos tämän kaltainen iskelmägospel on musiikkimakuasi lähellä, niin tätä ei missään tapauksessa kannata ohittaa.

1. Näet kauniimman maan
2. Äidin laulu
3. Jäit minuun
4. Lennä lintuni, lennä
5. Anna minun mennä
6. Kyyhkysenmieli
7. Ota hänet vastaan
8. Tuuli riipii meidät
9. Hyvää matkaa
10. Kotiin kuljetaan
11. In Memoriam
12. Täällä pohjantähden alla

* * * * *

lauantai 6. helmikuuta 2016

Bass 'n Helen - Valo

Alkuperäinen julkaisuvuosi: 1996



Puhu, kuuntelen.

Bass 'n Helen on yksi niistä 90-luvun yhtyeistä, jonka lähes jokainen suomalainen kristitty tietää ainakin nimeltä. Olen nähnyt yhtyeen monta kertaa ja viimeisin niistä oli "hautajaiskeikka" Maata Näkyvissä -festareilla, joka jäi myös yhtyeen viimeiseksi esiintymiseksi, jollei mitään comeback-juttua tai vastaavaa ole joskus tulossa.

Bass'n Helenin tietää siis lähes jokainen uskova Suomessa ja jotkut tietävät ja kuuntelevatkin vaikkeivät ole uskossa. Kiittää saa tästä paljon "Kauas täältä" -levyä, joka kantoi biisejä kuten "Liekeissä", "Varjojen maa" ja "Lasienkeli". Kaikki eivät silti tiedä, että ennen tuota levyä Bass'n Helen oli tehnyt viisi täyspitkää ja sen jälkeenkin vielä yhden. Kuten laulaja Harri Helenius totesi osuvasti "joskus ollaan oltu hittilistoilla, ja joskus ei". "Valo" on silti albumi, jolla yhtye koki ensimmäisen kunnon nousun gospel-piireissä. Se sisältää livehittejä, kuten "Syvä tuuli", "Taisteluni" ja "Olethan". Bändi pääsi myös musiikkiohjelma Jyrkiin ja esiintyi aikanaan sielläkin kappaleella "J.T.L.", näin olen jälkeenpäin kuullut ja hämärästi muistankin.

Millainen levy "Valo" sitten on? Se on monipuolinen rock-pakkaus, jolla löytyy niin huumoria (esim. "Pallo" ja "Laihat eväät"), rohkaisua (esim. "Aurinko", "Syvä tuuli" ja "Valon lapsi") ja tunnetta kenties minkälaista, (mm. "17.9." ja "Sukellan"). Harri Heleniuksella on ihan hyvä ääni levyllä, vaikkei hän mitään broadway-tähtiainesta olekaan. Tyypillinen suomalainen miesrokkari sanoisin.

Levyn sanoituksista käy helposti selväksi, että "uskovaisten musiikiksi" tämä on tarkoitettu, mutta esim. juuri "J.T.L." eli "Jos Tahdot Löytää" puhuttelee vahvasti ei-uskoviakin. "Älä unohda mitä tapahtui Golgatalla - älä koskaan unohda" -sanat on vahvaa julistusta ja "Missä ovat aartees, siellä on sydämesikin. Vaikka meneittäisit aartees, älä sydäntäs silloinkaan" ("17.9.") puolestaan on yksi parhaimmista Bass 'n Helenin lyriikoista, vaikka biisi itse surullinen onkin.

"Taisteluni" -biisi on varmasti soinut lukemattomilla Bass'n Helenin keikoilla. Sen rauhallinen alku on jo erittäin vangitseva, mutta keskikohdan jälkeen koko kappale suorastaan räjähtää kukkaan. "Syvä tuuli" on soinut keikoilla varmasti toiseksi eniten levyn biiseistä ja sen kertosäe jää helposti mieleen soimaan. Biisin loppu (eli loilotus) on levyn yksi albumin lempikohdistani. "Olethan" -kappaleen olen kuullut Bass'n Helenin keikoilla ainakin yhden, jos en toisenkin kerran. "Café" on säveleltään ihan hyvä kappale, mutta lyriikat ovat vähän ontuvat. "Syvä tuuli" olisi ollut levylle paljon parempi lopetus.

1. Taisteluni
2. Aurinko
3. Sukellan
4. Valon lapsi
5. J.T.L.
6. Älä unohda
7. Pallo
8. Olethan
9. 17.9.
10. Laihat eväät
11. Syvä tuuli
12. Café

* * * * ½

keskiviikko 3. helmikuuta 2016

G-Powered - Tahdon luottaa

Alkuperäinen julkaisuvuosi: 2011



Tanssi ja iloitse!

Joskus näin G-Poweredin keikan tai ehkä kaksikin, mutten muista niistä paljoakaan. Ainoat asiat jotka muistan, että paikka oli Maata Näkyvissä -festarit ja yksi kappaleista oli "Kohti unelmaa", joka löytyy tältä levyltä.

Tutustuin G-Powered -yhtyeeseen paremmin, kun Miia Rautkoski, yhtyeen solisti, ilmoitettiin HB:n uudeksi laulajaksi, sillä Johanna oli lähtenyt kyseisestä yhtyyestä pois. Täytyy myöntää, että HB:n fanina se oli melkoinen shokki, mutta hyvä asia oli ainakin se, että sitä kautta löysin kristillistä dance-musiikkia itselleni kolmen studioalbumin verran. Tästä albumista "Tahdon luottaa" on ilmeisesti julkaistu englanninkielinen versiokin, mutta sitä en ole hommannut itselleni. En ymmärrä mikseivät biisit iskeneet silloin keikalla iskeneet niin kovaa kuin levyltä. Ehkä olin keskittynyt enemmän muihin yhtyeisiin. Nyt G-Powered on yksi lempibändeistäni, vaikka pohdin miltä sen tulevaisuus näyttää.

Tämä on siis kolmas studioalbumi ja voi kai sanoa, että G-Powered sai vahvan suosion musiikkivideonkin muotoon tehdyn "Kohti unelmaa" -biisin ansiosta. Se on mielestäni edelleenkin yhtyeen paras kappale, mutta aina kun kuuntelen albumia, tajuan että siinä on niin paljon mahtavia kappaleita, joiden sanoitukset liikuttavat sisintäni todella paljon. "Kuka enää välittää" on yksi näistä kappaleista, jossa on lohduttavat sanat. No, kuka on se yksi joka välittää sinusta? Tietysti Jeesus!

Albumin biisimateriaali on erittäin tasokas. Biisien melodiat ja erityisesti sanat jäävät mieleen helposti. Monesti on itsellenikin tullut yht'äkkiä päähän soimaan jokin suomalainen kappale ja sitten tajuaa: Ahaa, se on tältä levyltä. "Ota luoksesi" on uudelleen lämmitetty kappale, joka on aikasemmin julkaistu ensimmäisellä albumilla "Odottanut oon". "Lähelläsi sun" on mahtava ja yksi henkilökohtaisista suosikeistani, samoin myös "Sä et lähde". Kimmon ja Miia yhteistyö vaikuttaa erittäin onnistuneelta tällä levyllä ja toivonkin että suomalainen dance-musiikki saisi yhden uuden albumin lisää tältä parivaljakolta tulevaisuudessa.

1. Ota luoksesi
2. Lähelläsi sun
3. Kohti unelmaa
4. Kuka enää välittää
5. Pidät huolta
6. Anna mulle siivet
7. Tahdon luottaa
8. Sä et lähde
9. Musta maa
10. Sä tiedät kaiken
11. Tän päivän

* * * * ½