maanantai 8. helmikuuta 2016

Petri Laaksonen - In Memoriam - Elät aina minussa

Alkuperäinen julkaisuvuosi: 2015



Rakkaus on.

Iskelmäkansalle Petri Laaksonen ei esittelyjä kaipaa. Hän on säveltänyt monia mahtavia kotimaisia kappaleita, mm "Täällä pohjantähden alla" ja Sonja Lumpeen esittämän "Eläköön elämä". Silti minun ei  ole koskaan tullut tutustuttua yhteenkään häneen studioalbumiinsa, ei ennen tätä levyä, vaikka olen hänen sävellyksistään tykännytkin lähes poikkeuksetta. Kun kuulin kappaleen "Kyyhkysenmieli" ensi kertaa, ajattelin että tässä on surullinen ja liikuttava, lähes täydellinen kappale. Lopulta hommasin tämän albumin enkä ole sitä ostosta katunut. Päinvastoin, uskon että sain rahoilleni vastinetta täysimääräisesti, jollen jopa enemmän.

Petri Laaksonen on säveltänyt kaikki 12 kappaletta itse ja hän on ollut mukana tekemässä myös sanoitusta, yhdessä Anna-Mari Kaskisen kanssa, kappaleeseen "Ota hänet vastaan". Tuo "Ota hänet vastaan" onkin albumin hengellisimpiä kappaleita yhdessä "Kotiin kuljetaan" ja "Hyvää matkaa" -biisien kanssa. Vaikka muissa kappaleissa ei niin vahvasti "Jumala" ja "Jeesus" tai edes "enkeli" sanoja kuullakaan, käy kappaleista selväksi, että elämästä iankaikkisuuteen siirtymisestä niissä on kyse. Ymmärtääkseni Petri Laaksoselta on kuollut sekä äiti että veli hiljattain, joten albumin voi nähdä myös surutyönä, tai ainakin surun inspiroimana. Toisaalta monissa kappaleissa on suuri toivon ja uskon kipinä, sillä tieto paremmasta paikasta on vahva. "Näet kauniimman maan" on hyvä esimerkki tästä.

Albumin on niin liikuttava, että sitä saattaa olla vaikeaa kuunnella itkemättä. Tästä huolimatta olen kuunnellut sitä viime aikoina monet monet kerrat ja tuntuu että rakastun kappaleisiin aina uudelleen. "Tuuli riipii meidät", "Kyyhkysenmieli" ja "Anna minun mennä" ovat ehkä ne herkimmät albumin kappaleet.

"In Memoriam" on kaunis instrumentaalikappale, joka on muistosävelmä laulajan äidille. Mukana on viimeisenä kappaleena uudelleen lämmitetty versio "Täällä Pohjantähden alla" -klassikosta. "Äidin laulu" on yksi levyn parhaimmista biiseistä ja vetää vertoja "Kyyhkysenmieli" -kappaleellekin.

Petri Laaksosen ääni on todella hyvin säilynyt ja se saattaa olla jopa parhaimmillaan tällä levyllä. Jotenkin minua mietityttä se, että miksi tätä albumia ei näkynyt yhdessäkään vuoden parhaimmat kotimaiset albumit -listassa. Eivätkö kriitikot/listaajat olleet kuulleet tätä levyä, vai mikä mahtoi olla syynä? Tämä on ehdottomasti ansainnut paikkansa korkealle listoilla. Voi tietty olla, että hengelliset albumit kärsivät inflaatiota herkästi näinä aikoina tai eiväthän ne ole koskaan olleet oikein suosiossa. Omalla kohdallani tämä on varma valinta vuoden 2015 parhaimpien albumien joukossa. Jos tämän kaltainen iskelmägospel on musiikkimakuasi lähellä, niin tätä ei missään tapauksessa kannata ohittaa.

1. Näet kauniimman maan
2. Äidin laulu
3. Jäit minuun
4. Lennä lintuni, lennä
5. Anna minun mennä
6. Kyyhkysenmieli
7. Ota hänet vastaan
8. Tuuli riipii meidät
9. Hyvää matkaa
10. Kotiin kuljetaan
11. In Memoriam
12. Täällä pohjantähden alla

* * * * *

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti