perjantai 12. helmikuuta 2016

HB - Uskon puolesta

Alkuperäinen julkaisuvuosi: 2004


Holy Bible - Pyhä Raamattu

HB on yhtye, jonka musiikkiuraa olen seurannut jo ensimmäisestä pitkäsoitosta lähtien. Tuo pitkäsoitto on "Uskon puolesta". Tämä albumi oli vielä selvää rokkia. Vähän keskivertoa rokkia rankempaa, mutta ei siis vielä metallia, kuten HB:n myöhemmät levytykset. Tämä johtunee siitä, että se ei ollut saanut vielä vaikutteita Nightwishilta. En oikein tiedä miltä yhtyeiltä HB on alunperin saanut vaikutteita. Arvaan, että Terapialta ja The Rainiltä.

Avausraita "Himoa" antaa jo hyvän käsityksen albumista. Se on rankkaa rokkia evankelioivilla sanoituksilla. HB ei tosiaankaa peittele kristillisyyttään. Monissa biiseissä ovat läsnä Jumalan laki, mutta myös Jumalan rakkaus ja armo sekä usko Jeesukseen Kristukseen. "Vain yksi mahdollisuus" muistuttaa meitä kaikkia, että vain tämä elämä on aika ottaa armo vastaan.

"Tee mulle" on yksi levyn parhaista biiseistä - siinä oikein pyydetään Jumalaa laittamaan rajat, joita ei saa ylittää. Jumalahan antoi ne kymmenessä käskyssään ja tästä "Hän puhuu" kertookin. Rauhallinen "Käsiisi sun" on biisi heittäytymisestä Jumalan varaan. Viimeksi mainittu kappale soi kuulemma melko paljon kristillisillä radiokanavilla aikoinaan.

Levyn raskaimmat kappaleet, siis sanoituksiltaan, ovat "Eksynyt", "Huominen ei kuole koskaan" ja "Taivaaseen?", joissa käsitellään omaa riittämättömyyttä Jumalan edessä, omiin tekoihin luottamista ja jopa luopumista. Kaikkiin näihin tepsii silmien kääntäminen kohti Kristusta, joka voitti Perkeleen vallan ihmisestä.

Levy ei ole kestänyt musiikilisesti ihan niin paljon ajan hammasta kuin olisin toivonut. HB:n musiikillinen tyyli ei ollut kehittynyt täyteen mittaansa, ihan vielä. Sanoitukset eivät ole lakihenkisiä, vaikka laista lauletaankin melko paljon. Armon merkitys paistaa selvästi lyriikoista, mutta samalla muistutetaan että kaikki ihmiset eivät pelastu. Jumalan laki on hyväksi meille, mutta vain Kristuksen kuolema ja ylösnousemus lunasti meidät ja sovitti syntimme.

1. Himoa
2. Uskon puolesta
3. Vain yksi mahdollisuus
4. Käsiisi sun
5. Eksynyt
6. Tee mulle
7. Hän puhuu
8. Huominen ei kuole koskaan
9. Taivaaseen?

* * * *

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti