perjantai 26. helmikuuta 2016

Juha Tapio - Mitä silmät ei nää

Alkuperäinen julkaisuvuosi: 2003



Sen sydän ymmärtää.

Juha Tapio ei ole koskaan ollut suuria suosikkejani ja itse asiassa ne kaksi levyä, jotka minulla on, olen molemmat saanut lahjaksi. Hänen keikkojaan olen nähnyt muutamia, jopa ennen tämän, kolmannen levyn "Mitä silmät ei nää" ilmestymistä.

"Mitä silmät ei nää" oli suuri menestys, jopa ne, jotka eivät olleet uskossa, olivat kiinnostuneita Juha Tapion musiikista. Hän oli saanut levyltä radiosoittoon biisit "Mitä silmät ei nää" ja "Ukkosta ja ullakolla". Ymmärrettävää tietenkin, että näillä kahdella kuten muillakaan ei mainita sanoja "Jumala" tai "Jeesus". Juha Tapion levyihin tutustunut tajuaa silti, että kristillisyys ja usko ovat taustalla vahvasti sanoituksissa. "Mitä silmät ei nää, sen sydän ymmärtää..." on piilogospelia jos mikä. Olen kuullut, että "Haaveilija" -kappaleesta esimerkiksi oli tarkoitus tehdä alunperin maallinen rakkauslaulu, mutta ehkä juuri Juha Tapion taustasta johtuen, siinä on erittäin paljon Raamatun teksteihin pohjautuvaa lyriikkaa. "Poika" ja "Enemmän" -kappaleet ovat jo rohkeimpia, vai väitätkö että rististä ja armosta puhuminen on kevyttä radiokamaa?

"Mitä silmät ei nää" oli suosion kannalta käänteen tekevä albumi, mutta samalla siitä lähti Juha Tapion sanoitusten maallistuminen. Hänellä on levyllä erittäin hyvä lauluääni ja hänen sanoitukset vielä tällä levyllä ovat mahtavia. Melodiat ovat myös upeita, tosin kaksi viimeistä kappaletta eivät juurikaan tuo mitään uutta. Tämä oli Juha Tapion ensimmäinen askel kohti radiosoittoa. Jossain määrin myös toivon että hän ei olisi tehnyt sitä, sillä tämän levyn jälkeen on tullut niin paljon melodialtaa samantyylistä ja snaoituksiltaan ihan täynnä kliseitä olevaa musiikkia.

1. Mitä silmät ei nää
2. Haaveilija
3. Vierekkäin
4. Ukkosta ja ullakolla
5. Poika
6. Vuodet vieriä saa
7. Kun sä tuut
8. Sä olet
9. Luonasi vaan
10. Juuri tässä näin
11. Enemmän

* * * *

2 kommenttia:

  1. Haaveilijan kitaraintro tuo aluksi mieleen Beatles-klassikon Ticket To Ride, mutta sitten kun rummut ja basso tulee mukaan, niin biisi lähteekin sitten ihan eri suuntaan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielenkiintoinen huomio! :) En ollut itse tuota huomannutkaan. On varmaan yksi syy sille miksi pidän biisiä ehkäpä Juha Tapion parhaimpana. Olen nimittäin erittäin suuri The Beatles -fani.

      Poista