lauantai 13. joulukuuta 2014

Tourniquet - Psychosurgery

Alkuperäinen julkaisuvuosi: 1991


Yksi kristillisen metallin kulmakivistä!

Tourniquet oli jo tehnyt loistavaa musiikkia debyytillään "Stop the Bleeding", mutta toinen albumi "Psychosurgery" teki heidät tunnetuiksi jopa osassa maallisia piirejä. Myönnän, että asenteeni bändiä kohtaan oli aluksi erittäin luotaantyötävä, mutta sitten löysin tämän albumin kaikkien aikojen kristillisten metallialbumien listalta. YouTubesta kuunneltuani pari kappaletta "Psychosurgery" ja "A Dog's Breakfast", olin varma että tämä kannattaa hankkia, ennemmin tai myöhemmin. Jossain määrin minua oli karkoittanut heidän pelottavat päällykantensa, vaikka myöhemmin katseltuna niissä on paljon sanomaa.

Mikä sitten tekee "Psychosurgery" -levystä niin loistavan? Hyvät riffit, onnistuneet sanoitukset, mahtava soitto ja syvä tunnelataus mainitakseni joitain syitä. 90-luvun alussa kristillisessä metallissakin oli jo yleistä metallin ja räpin yhdistäminen ja tähän meni Tourniquetkin "Spineless" -biisinsä kanssa. Biisi oli joissain vaiheessa suosittu livekappale ja lienee vieläkin sellainen.

"Spineless" ei ole levyn paras kappale kaikesta huolimatta - omasta mielestäni. Nimikappale on tietty kovaa tasoa, mutta kirkkaimmin loistavat "A Dog's Breakfast", joka varoittaa harhaopeista sekä "Broken Chromosomes", joka puolestaan varoittaa vahingoittamasta kenenkään toisen ihmisen päälle, sillä ihminen on tehty Jumalan kuvaksi. Tämä jälkimmäinen on tunnelataukseltaan suurin levyn kappaleista. "Stereotaxic Atrocities" oli jossain arvostelussa ristitty levyn ainoaksi huonoksi kappaleeksi. Minä pidän kyseistä kappaleesta melko paljon, sillä siinä on otetaan kantaa eläinkokeisiin ja melodia sekä riffit ovat loistavia.

Instrumentaalinen "Viento Borrascoso" on instrumentaalinen, ja se tuo esille Ted Kirkpatrickin kyvyt rumpalina hyvin esille. Albumin rankin kappale on päätöskappale "Officium Defunctorum", ja se kertoo Kristuksen tekemästä sovituksesta ja lunastuksesta.

Kun kuuntelee tätä levyä kerta toisensa jälkeen, on vain ihmeteltävä, että vuonna 1991 heavy/metallikansa kuunteli jotain Metallican Black -albumia. Ihan hyvä levy sekin, mutta tässä on aidosti kaikki hyviä kappaleita ja totuuden sanomaakin löytyy. Se merkitsee vain, että maailmassa on todella voimia, jotka ohjaavat ihmisiä - myös ostaessa levyjä.

1. Psychosurgery
2. A Dog's Breakfast
3. Viento Borrascoso (Devasting Wing)
4. Vitals Fading
5. Spineless
6. Dysfunctional Domicile
7. Broken Chromosomes
8. Stereotaxic Atrocities
9. Officium Defunctorum

* * * * *

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti