perjantai 15. elokuuta 2014

Theocracy - As the World Bleeds

Alkuperäinen julkaisuvuosi: 2011


Musiikin lahja

Yhdysvaltalainen Theocracy oli jo tullut tunnetuksi kristillisissä piireissä debyytillään "Theocracy", joka itse asiassa alkoi "yhden miehen yhtyeenä", mutta on nyt laajentunut huomattavasti. Tällä kolmannella albumilla "As the World Bleeds" takakannessa perustaja/solisti Matt Smithin lisäksi on 4 soittajaa. Debyyttialbumi oli siis jo herättänyt ihmetystä kristillisissä piireissä. Se ylsi 10 parhaan joukkoon erään kristillisen metallilehden äänestyksessä. Tuo albumi oli siis Stryperin "To Hell With the Devil" ja Tourniquetin "Stop the Bleeding" -albumien joukossa. Arvosteuksen luultiin olevan ohi menevää, mutta muutama vuosi myöhemmin tuo albumi teki saman tempun. Kriitikoiden suosiota albumi ei vielä saavuttanut. "Mirror of Souls" iski sen sijaan jo kriitikoihin, myös maallisten lehtien arvostelijoihin. "As the World Bleeds" jatkoi tätä menestystarinaa, vaikka ei saavuttanut ihan samanlaista arvostusta kuin edellinen.

"As the World Bleeds" puhuttelee paljon jo pelkän levynkannen myötä. Tosi asia on, että me näemme koko ajan maailman kärsivän, ns. "vuotavan verta", mutta emme osaa nähdä, että se on ihmisten vika. Me olemme hoitaneet asiat huonosti. Me olemme olleet ahneita. Tästä tuli eräs dokumentti mieleen, jossa sanottiin, että "maailma on tarpeeksi suuri täyttämään kaikkien ihmisten tarpeet, muttei muutamien ahneutta." Todellisuudessahan suuri osa ihmisistä on ahneita ja riistävät maailmaa. Emme vain osaa tai halua syyttää itseämme. Syytämme helposti muita ihmisiä tai mikä pahinta, syytämme Jumalaa. Jumala on itse asiassa varoittanut Sanassa tulevasta synnin aiheuttamata kohtalosta. Ihminen aiheuttaa maailmanlopun itse. "As the World Bleed" -biisissä kysytään: "Miksi kutsumme nimeäsi kun ei ole ketään muuta enää kutsua?". Jumalan pitäisi olla ensimmäinen, johon turvaudumme, ei se viimeinen vaihtoehto, sillä hänellä on ratkaisu ongelmiimme.

Albumin ensimmäinen kappale "I Am" kertoo Jumalasta. Vaikka biisi on 11 minuuttia pitkä, se ei tunnu pitkästyttävältä, vaan päinvastoin sen toivoisi vielä jatkuvan. Onneksi "The Master Storyteller" jatkaa loistavaa putkea. Tuo biisi kertoo Raamatun Sanasta, minulle tulee mieleen miten Pyhä Henki kertoo meille Jumalasta. "Nailed" kertoo uskonpuhdistuksesta. Netissä huhutaan, että Theocracy olisi katolilainen yhtye. Minä en välitä näistä puheista, sillä biiseissä lauletaan oikeasta asiasta ja uskon heidän olevan ihan oikeasti Jumalan asialla. Videobiisi "Hide in the Fairytale" on hyvä biisi sekin, joskin hieman turvallinen valinta. Pidän melodiasta ja sanoituksesta. Onhan tosiaan pelottavaa että moni luulee elämän olevan leikkiä ja ottaa sen niin kevyesti. "The Gift of Music" on aivan mahtava kappale. Sen melodia voisi olla joltain Dream Theaterin levyltä, se on yksi yhtyeen progressiivisimmista hetkistä.

"30 Pieces of Silver" tuo varmasti monelle mieleen Juudaksen, miten hän petti Jeesuksen kolmestakymmenestä hopearahasta. Biisissä silti kysytään, mikä on sinun hintasi? Mitä sinulle pitää antaa että luovut periaatteestasi? Oli ihan samantekevää miksi Juudas petti Jeesuksen, oli se sitten raha tai pettymys. Onko jotenkin lieventävää, jos motiivisi onkin jokin muu kuin raha? Olisiko esimerkiksi murha vähemmän kamala asia, jos et tee sitä rahasta? Mieti omalle kohdallesi. Biisin melodia on loistava, ja tämä on ehdottomasti yksi omia suosikkejani levyltä. Sen intrumentaalinen väliosuus on mielenkiintoinen laulettujen osuuksien ohella. Levyllä ei ole yhtään huonoa biisiä, ja jokainen biisi kertoo oman tarinansa. "Light of the World" esimerkiksi haastaa meitä kristittyjä olemaan maailman valona niille, jotka eivät vielä tunne Kristusta pelastajanaan.

Melodinen metalli harvoin kuulostaa näin hyvältä. Theocracy on onnistunut levy toisensa jälkeen tekemään hienoa, voimallista musiikkia. Uskon ja toivon, että he julkaisevat vielä lisää hyviä albumeja. Oli hienoa myös kuulla yhtye livenä Maata Näkyvissä Festareilla Turussa - alternatiivipommisuojassa - viime vuonna.

1. I Am
2. The Master Storyteller
3. Nailed
4. Hide in the Fairytale
5. The Gift of Music
6. 30 Pieces of Silver
7. Drown
8. Altar to the Unknown God
9. Light of the World
10. As the World Bleeds

* * * * *

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti