perjantai 18. maaliskuuta 2011

Petra - Beat the System

Alkuperäinen julkaisuvuosi: 1984



Se on täytetty!

Petran viimeinen studioalbumi Greg X Volzin kanssa ennen kuin John Schlitt tuli hänen tilalleen, ei muistuta juuri yhtään Petran edellisiä albumeja. Jos yhtyeen edelliset albumit olivat rockia, niin tämä on aika selvää poppia. Sekulaariyhtyeistä tulee mieleen lähinnä Alphaville. Tosin tämä taisi olla aikanaan arvostettu musiikkityyli, sillä melko pian "Beat the System" albumin jälkeen julkaistiin Michael W. Smithin "The Big Picture". Nämä syntikkasaundit varmasti ovat vuosien saatossa jakaneet Petra-fanien mielipiteitä. Onneksi Petra pääsi niistä eroon suht' pian. Silti ne riivasivat vielä John Schlittinkin alkuaikaa "Back to the Street" albumilla.

Aloituskappale on siis mukava pop-kappale. Järjestelmä syöttää meille tahtomattamme asioita, joita emme haluaisi tietää, kuulla, nähdä, kokea tai tuntea. Se yrittää saada meitä kauemmas Jumalasta. Toinen kappale "Computer Brains" on todella hyvä kappale sanoituksellisesti, mutta melodialtaan ja laulutavaltaan se varmasti jakaa mielipiteitä. Biisi kertoo "Beat the System" viitaten järjestelmän tuhollisuudesta - kun laittaa jätettä sisään, saadaan jätettä ulos. "Clean" alkaa välittömästi tästä. Se kertoo kuinka olemme puhtaita Herran edessä, kun olemme saaneet syntimme anteeksi.

"It Is Finished" on kiistatta levyn paras kappale. Se on jopa rokkaavin levyn kappaleista. Petra tykkäsi esittää sitä kiertueen aikana viimeisenä kappaleena, koska se kertoo mukavasti Jumalan voiton täyttymisestä. "Voice in the Wind" on melko yksitoikkoinen kappale suht' hyvän alun jälkeen. Greg X Volzin laulu kuitenkin tekee tästä ihan siedettävän.

"God Gave Rock And Roll to You" on cover-kappale, jonka on kirjoittanut Ballard. Sen esitti alunperin eräs tuntemattomaksi jäänyt yhtye. Kuuluisimmat cover-versiot ovat Kissin ja Petran. Petra julkaisi omansa alunperin vuonna 1977 toisella studioalbumillaan "Come And Join Us". Uusi versio ei kuitenkaan ole läheskään niin hyvä kuin Petran ensimmäinen eikä se ole edes rokkia, kuten sanottua, vaan poppia. "Witch Hunt" on ihan hauskankuuloinen kappale melodialtaan, jopa tanssittava. Kappale kertoo nykyajan ongelmasta: Paha nähdään kaikkialla, ja sen sijaan että muuttaisimme itseämme ja omaa suhtautumistamme, tuhoamme kaiken muun ympäriltämme - kaiken mistä emme pidä.

"Hollow Eyes" on mukava, rauhallinen ja tunteikas kappale. Silti täytyy sanoa, että Petralla on paljon parempiakin samantyylisiä kappaleita. Sanoituksellisesti silti tärkeä kappale, koska se kertoo Jeesuksen vähäisimmistä.

"Speak to the Sky" on "Voice in the Wind" tapaan tylsähkö kappale. "Adonai" kuitenkin pelastaa mitä pelastettavissa on. Siinä on tiettyä ylpeyttä ja kiitollisuutta Jumalaa kohtaan. Se on piristävä kappale.

Kokonaisuutena "Beat the System" ei ole kestänyt aikaa yhtä hyvin kuin Greg X Volzin -aikaisen Petran muut albumit. Sen saundit olivat varmasti jänniä CCM-maailmassa aikoinaan, mutta paljon parempia vastaavia on tullut ajan myötä vastaan. Hattua täytyy kuitenkin nostaa sille, että he uskalsivat yrittää jotakin erilaista.

1. Beat the System
2. Computer Brains
3. Clean
4. It Is Finished
5. Voice in the Wind
6. God Gave Rock And Roll to You
7. Witch Hunt
8. Hollow Eyes
9. Speak to the Sky
10. Adonai

* * * ½

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti