sunnuntai 24. huhtikuuta 2011

Andrew Lloyd Webber - Jesus Christ Superstar

Alkuperäinen julkaisuvuosi: 1971



Hyvää pääsiäistä!

Pääsiäisen aikoihin jokaisen uskovaisen olisi hyvä kuunnella Andrew Lloyd Webberin kuuluisa teos tai ainakin lukea pääsiäisajan tarina. Se, että voiko albumi olla kristillinen, vaikka tekijät eivät olisi uskossa, on mietityttänyt minua paljon. Silti, voiko kristillisempää sanomaa olla kuin Jeesuksen maallisen elämän loppuvaiheet, jolloin hän kuolemallaan lunasti uskovat vapaiksi? Saatta olla melko mahdoton tehtävä. Vaikka "Jesus Christ Superstar" -albumia harvemmin, jos tuskin ollenkaan, näkee mainittavan parhaimpien kristillisten albumien listoilla, se on mielestäni aivan selkeä kristillinen albumi - olivat tekijät uskossa tai eivät.

Alun instrumentaalikappaleen jälkeen "Heaven on Their Minds" aloittaa vahvasti albumin. Kädessäni on 25-vuotisjulkaisu, jolla Juudaksen roolissa on Zubin Varla ja Jeesuksena on Steve Balsamo. Ei siinä mitään, alkuperäinenkin, jossa Deep Purplen Ian Gillian on Jeesuksena, on hyvin tehty, mutta omasta mielestäni Balsamon ääni ja laulutyyli tuovat oman tunnelatauksensa albumille.

Albumilla on todella vahvat Raamattuun pohjautuvat sanoitukset ja laulajien tulkinnat ja eläytyminen on todella mahtavaa. Suureista hiteistä mainittakoon "I Don't Know How to Love Him" ja "Superstar". Myös usein pimentoon jäänyt "Gethsemane" on yksi suurimmista suosikeistani CCM:n alueella. Siinä Jeesuksen tuskan hetkiä yritetään saada sanojen ja laulun muotoon, ja varmasti hyvin on onnistuttukin. Tunnelataukseltaan "Gethsemane" on levyn suurimpia raitoja, ja sen kanssa kilpailee ainoastaan "Crucifixion", jossa Jeesuksen ristiinnaulitseminen on yritetty saada mahdollisimman onnistuneesti Jeesuksen näkökulmasta.

Vaikka albumi on tehty pääosin Juudaksen näkökulmasta, on paljon eri henkilöitä mukana. Kokonaisuutena levy on todella hyvä, joka kuuluisi jokaisen musikaaleista diggaavan levyhyllyyn. En olisi koskaan osannut kuvitellakaan, että tykkäisin mistään Andrew Lloyd Webberin albumista näin paljon.

Act One:
1. Overture
2. Heaven on Their Minds
3. What's the Buzz?/Strange Thing, Mystifying
4. Everything's Alright
5. This Jesus Must Die
6. Hosanna
7. Simon Zealotes/Poor Jerusalem
8. Pilate's Dream
9. The Temple
10. Everything's Alright (reprise)
11. I Don't Know How to Love Him
12. Damned for All Time/Blood Money

Act Two:
1. The Last Supper
2. Gethsemane (I Only Want to Say)
3. The Arrest
4. Peter's Denial
5. Pilate And Christ
6. King Herod's Song
7. Could We Start Again, Please?
8. Judas' Death
9. Trial Before Pilate (Including the 39 Lashes)
10. Superstar
11. Crucifixion
12. John Nineteen: Forty-One

* * * * ½

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti