keskiviikko 25. toukokuuta 2011

Daniel Amos - Horrendous Disc

Alkuperäinen julkaisuvuosi: 1980



Miksi tyytyisit mansikkavainioihin?

Horrendous Disc on albumi, josta Daniel Amos ehkä parhaiten tunnetaan. Se on Larry Normanin tuottama. Se pääsi TOP100 -albumien joukkoon CCM-lehden listauksessa, mutta ainakin bändin fanit olivat varmasti sitä mieltä, että sen olisi pitänyt olla jopa TOP5:ssä. Itse asiassa - jos Daniel Amosin kiihkeimmät fanit saisivat päättää TOP10:n, siellä ei paljon muita albumeja olisikaan kuin "Alarma!", "Horrendous Disc", "Shotgun Angel" jne. Daniel Amosista sanotaan usein myös, että se teki aimo hyppäyksen "Horrendous Disc" -albumillaan. Vaikka jo "Shotgun Angel" oli erinomainen, tällä albumilla oli varmasti jotain uutta tyyliltään. Se muistuttaa jollain tavoin The Beatles -yhtyettä - joissain kohdin Queeniä. Lyhyesti sanottuna se on erittäin ainutlaatuinen rock-albumi.

Biisien järjestyksestä ja määrästä on olemassa paljon eri versioita, mutta tämä minun saamani on se viimeisin. Myös joidenkin biisien nimet ovat mystisesti vaihtuneet vuosien varrella. Varmaa on kuitenkin se, että bändin fanit eivät lakkaa arvostamasta tätä albumia niin kauan kuin ovat maan päällä. Me kaikkihan olemme vain käymässä täällä...

Albumissa on sykähdyttäviä erikoisia biisejä - "On the Line"-biisin alku on nimittäin tosi ihmeellinen. Pian melodia kuitenkin rauhoittuu. Aluksi olin hieman pettynyt biisiin, mutta nyt osaan arvostaa saundia. "Sky King (Out Across the Sky)" on kappale, joka jää herkästi soimaan alitajuntaan. Varsinaiset kaksi suosikkiani "I Love You #19" ja "Hound of Heaven" ovat täyttä rautaa! Jälkimmäinen näistä oli juuri se biisi, johon rakastuin kuultuani sen YouTubesta. Mitkä rummut ja mitkä kitarasoolot! "Man in the Moon" myös loistaa hauskuudellaan.

"Never Leave You" on herkkä biisi, joka antaa toivoa Jumalan rakkauden lopullisesta saavuttamisesta. "Near Sighted..." on kahden suurimman suosikkikappaleeni tavoin erittäin rokkaava. "I Believe in You" on balladi. Se ei muuten ole sama kappale kuin Bob Dylanin "Slow Train Coming"-albumilla, mutta lähes yhtä liikuttava. "Horrendous Disc" on todella "härö" biisi. Se on hyvä lopetuskappale levylle, jossa ei ole yhtään täytebiisiä.

Kokonaisuutena "Horrendous Disc" on kiistaton klassikko. Vaikkei Daniel Amos ole ainakaan enää niin tunnettu Suomessa, tämän levyn perusteella se voittaisi niin Petran kuin Stryperinkin. Sen saundimaailma on kuin toiselta planeetalta, vaikka osassa se muistuttaakin suosittuja rock-yhtyeitä kuten The Beatlesiä. Larry Normanin tuottamista albumeista yksi parhaimmista.

1. I Love You #19
2. Hound of Heaven
3. Near Sighted Girl with Approaching Tidal Wave
4. Sky King (Out Across the Sky)
5. On the Line
6. I Believe in You
7. Man in the Moon
8. Never Leave You
9. Horrendous Disc

* * * * *

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti