keskiviikko 4. toukokuuta 2011

Larry Norman - In Another Land

Alkuperäinen julkaisuvuosi: 1975


Yksi tie Taivaaseen

Larry Norman ei ollut kuka tahansa laulaja. Häntä kutsutaan aivan syystä nykyaikaisen kristillisen musiikin kummisedäksi. Albumit kuten "Upon This Rock" ja "Only Visiting This Planet" muodostivat pohjan nykyiselle kristilliselle rokille. Larry Norman ei ole kuitenkaan saanut (ainakaan Suomessa) hänelle kuuluvaa julkisuutta koskaan. Hän auttoi Mikko Kuustosen bändiä Q-Stonea mm. tuottamalla debyyttilevyn. Kyseisellä levyllä kuullaan myös Larry Normanin laulua. Suomessa on järjestetty muistokonsettikin Larry Normanille. Silti, Stryperin ja Petran kaikki tunnistavat, mutta Larry Normania saati hänen avustamiaan artisteja kuten Randy Stonehill, Daniel Amos ja Mark Heard, tuskin edes tiedetään.

"In Another Land" on Trilogia-sarjan päätösosa. "Only Visiting This Planet" ja "So Long Ago the Garden" olivat molemmat tarjonneet monipuolista rokkia. "In Another Land" on vähän erilaisempi kuin nuo kaksi aiempaa osaa. Larryn syvällistä ääntä, syvällisiä sekä humoristisia sanoituksia sekä kunnon rokkia kuullaan yhä, mutta jotenkin melodioissa on otettu myös vanhahtavaa sävyä mukaan.

"The Rock That Doesn't Roll" kuuluu Larry Normanin tunnetuimpiin biiseihin. Se on todella rokkaava - hän on muuten aikoinaan esittänyt sitä mm. Cliff Richardin kanssa, joten kertoo arvosta. "I Love You" on niin ikään todella hieno biisi. Kertosäe on pikkaisen yksitoikkoinen, mutta A-osuus jo antaa niin hyvän fiiliksen että täytyy saada lisää. "U.F.O." -biisi herätti minussa alussa hämmennystä, mutta hieno kaunis balladi se on ja kertoo todennäköisesti Jeesuksesta. "I've Searched All Around" alkaa välittömästi sen jälkeen ja se on taas rokkaavampaa materiaalia. "Righteous Rocker #3" muistuttaa sanoitukseltaan ja melodialtaan ykkösosaa todella paljon, mutta tyyliltään se on rauhallisempi ja mahtipontisempi. Sinänsä harmi, että versio kestää vain alle 50 sekuntia - sitä olisi kuunnellut pidempäänkin.

"If God Is My Father" on Larry Normanilta tuttua herkkää matskua. "Why Don't You Look Into Jesus" on vähän rokkaavampi ja lyhyempi versio kuin "Only Visiting This Planet" -albumilla. Se kehoittaa ihmisiä luopumaan alkoholin liikakäytöstä ja katsomaan Jeesukseen. "I Am a Servant" on herkkä biisi, voisin sanoa että yksi suosikeistani. Innoittaa todella antautumaan palvelemaan Jumalaa.

"The Sun Began to Rain" ja "Shot Down" ovat kappaleita, joissa on erikoista huumoria. Aluksi Ne kuulostivat jopa liian vanhanaikaisen tyylisiltä minun makuuni, mutta olen alkanut todella pitää niistä. "Shot Down" -kappaleesta tulee mieleen vaiheittain ABBA. Tietynlaista huumoria tämä varmasti oli Larryltä ja kunnioitan sitä.

"Six Sixty Six" on niin ikään syvällistä pohdintaa. Suoraan sanoen tuntuu tuota kuunnellessa murheellislta, että monet antavat musiikkinsa paholaiselle. Larry onneksi aloitti oman aikakauden. Hän puhui paljon siitä miten Paholainen ei luo mitään eikä omista mitään, mutta voi silti vääristää asioita. Tämä on kuin jatkoa kuuluisalle kappaleelle "Why Should the Devil Have All the Good Music".

"Diamonds" ja "One Way" ovat herkkää materiaalia niin ikään. Myös kaksi viimeisintä kappaletta tarjoava eräänlaisen elämyksen mahtipontisuudellaan. "Song for a Small Circle of Friends" kuulostaa todella henkilökohtaiselta kappaleelta. "Hymn to the Last Generation" on hieno biisi lopettaa tämä Larryn ehkä kuuluisin albumi "Only Visiting This Planet" -albumin ohella.

Kokonaisuutena albumi on erittäin hyvä. Se on erilaisempi kuin kaksi muut Trilogian osaa. Se on sen erikoisuutensa ansiosta herättäänyt paljon ristiriitaisia arvioita. Joidenkin mielestä se on Larryn paras albumi, toisten mielestä yksi huonoimmista. Huomioni kiinnittyi mm. siihen, että sanat "In Another Land" mainittiin ainakin kolmessa eri biisissä. Larry Normanin fanien, ja miksei ihan kaikkien kristillisen musiikin fanien hyllyyn tämä kuuluu. Aikansa parhaimpia CCM-albumeja.

1. The Rock That Doesn't Roll
2. I Love You
3. U.F.O.
4. I've Searched All Around
5. Righteous Rocker #3
6. If God Is My Father
7. Why Don't You Look Into Jesus
8. I Am a Servant
9. The Sun Began to Rain
10. Shot Down
11. Six Sixty Six
12. Diamonds
13. One Way
14. Song for a Small Circle of Friends
15. Hymn to the Last Generation

* * * * *

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti