lauantai 14. toukokuuta 2011

Rich Mullins - A Liturgy, a Legacy & a Ragamuffin Band

Alkuperäinen julkaisuvuosi: 1993



Ryysyläisen sydän

Rich Mullins ei ole nimenä kauhean tunnettu etenkään Suomessa, mutta muutamat hänen sävellyksensä, kuten "Step by Step", "Awesome God" ja "Sing Your Praise to the Lord" tunnetaan hyvin, ja monet ovat varmasti niitä laulaneetkin. Hän oli aikansa yksi kirkkaimmista CCM-laulajista, yksi parhaista. CCM-lehden kriitikoiden äänestykessä hänellä oli peräti kolme albumia 100 parhaan joukossa, joista tämä albumi oli sijalla kolme. Ei siis mikään turha artisti!

Albumi alkaa hienolla, rauhallisella kappaleella "Here in America". Rich Mullinsin äänenkäyttö sekä biisin melodia saavat todella liikuttuneen tunteen minussa aikaa - tätä on pakko kuunnella lisää. "52:10" on todella upea kappale myös, mutta parhaat kappaleet "The Color Green" ja "Hold Me Jesus" ovat vasta tulossa. "The Color Green" on mukavan mahtipontinen yli viiden minuutin biisi. Siitä tulee mieleen irlantaiset kansanbiisit. "Hold Me Jesus" puolestaan on ensimmäisiä Richin musiikkivideoita, joita olen nähnyt. Biisi ei silloin herättänyt minussa paljoa mitään, mutta jälkeenpäin olen tajunnut kuinka vahva melodia siinä on. "Creed" muistuttaa sanoitukseltaan Petran vastaavaa kappaletta todella paljon, mutta melodialtaan se eroaa todella paljon. "Peace" on mukava kappale myös. Näin suoraan sanottuna, Rich tekee upeita sanoituksia, mutta myös upeita melodiota!

"78 Eatonwood Green" on instrumentaalikappale. En ole suuri instrumentaalikappaleiden ystävä, etenkään tämäntyylisessä musiikissa, mutta täytyy myöntää, että tämä kuuluu silti parhaimmistoon. Ikävä kyllä, se kestää vain vähän yli kaksi minuuttia. "Hard" on sanoitukseltaan loistava, mutta melodialtaan se jää alkupään biisien varjoon. Rich laulaa, että on hankalaa olla kuten Jeesus - kääntää poskensa ja ottaa iskut vastaan. Onneksi meillä on armo, joka tekee meidät onnelliseksi ja autuaiksi. "I'll Carry On" on paluu vahvojen melodioiden maailmaan. "You Gotta Get Up" on joululaulu. En oikein ole joululaulujen fani eikä tämäkään paljoa säväytä. Oikeastaan ihmettelen sen mukaanottoa.

"How to Grow Up Big And Strong" omaa vahvan rytmin. Se ei ole kuitenkaan pelkästään rytmiin perustuva kappale, vaikka se näytteleekin siinä selvästi suurempaa roolia kuin missään muussa kappaleessa. Melodia on myös hyvä. "Land of My Sojourn" on mukava kappale päättämään levy. Kristuksessa meillä kaikilla on uusi alku - tämä kappale muistuttaa meitä siitä. Emme voi valita tulemmeko tänne, mutta voimme valita otammeko taivaspaikan vastaan - sen saa vain kääntymällä Jeesuksen, Jumalan ainoan pojan puoleen.

Kokonaisuutena levyllä on hyvä sanoma, hyvät sanoitukset ja vahvat melodiat. Lauluääni on myös todella hyvä. Musiikki on ajoittain mahtipontista, ajoittain rauhallista. Levy on lähes 50 minuuttia pitkä, siitä olisi voinut karsia vähintään sen joulukappaleen pois. Silti, erinomainen albumi, useimman fanin mielestä Rich Mullinsin paras albumi.

1. Here in America
2. 52:10
3. The Color Green
4. Hold Me Jesus
5. Creed
6. Peace (A Communion Blessing from St. Joseph's Square)
7. 78 Eatonwood Green
8. Hard
9. I'll Carry On
10. You Gotta Get Up (Christmas Song)
11. How to Grow Up Big And Strong
12. Land of My Sojourn

* * * * *

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti