torstai 16. kesäkuuta 2011

Petra - Petra

Alkuperäinen julkaisuvuosi: 1974



Herää!

Petran 70-luvun tuotanto on monelle vannoutuneelle fanillekin melko tuntematonta. Kaikki eivät edes tiedä, että ennen Greg X Volzin aikaista Petraa oli Greg Houghin Petra. Tämä on siis Petran debyyttilevy - aivan ensimmäinen pitkäsoitto heiltä. Kenties juuri siksi äänenlaatu ei ole paras mahdollinen ja jotkut ovat sanoneet tätä jopa yhdeksi Petran heikoimmista levyistä. Täytyy kyllä sanoa, että "Revival", "God Fixation", "Double Take" ja "Petra Praise 2 - We Need Jesus" ovat heikohkoja mainstream levyjä, jotka eivät takuulla inspiroi ketään, ainakaan positiivisessa mielessä.

Levy on silti ollut Petralle varmasti tärkeä. Onhan tässä mm. "Lucas McGraw" ja "Walkin' in the Light". Olin yllättynyt kuinka rock Petra oli 70-luvulla jo. Levyä voisi verrata Resurrection Bandin ensimmäisiin albumeihin. Sanoitukset ovat täyttä asiaa ja todella suoraviivaisia. Ne eivät todellakaan jätä kysymysmerkkiä sille, että onko tämä kristillinen albumi. Aluksihan Petra sai vastustusta jopa omassa seurakunnassa, sillä rockin ajateltiin olevan Paholaisesta.

Jos kaikki rock olisi Saatanasta, niin miten ihmeessä voisimme selittää biisit kuten "Wake Up" ja "Get Back to the Bible"? Eikö itse Jeesus sanonut, että ei mikään voi taistella itseään vastaan ilman että se tuhoutuisi? Sanomahan on tärkeintä. Perustelut rockin satanistisuudelle ovat olleet kaikki yhtä hataria eivätkä kestäisi totuutta. Kaikki musiikki on lopulta Jumalasta, sanoma ei välttämättä. Saatana voi vain vääristää asioita.

Albumilla on yllättävän hyvä. Siinä on kaksi rauhallisempaa kappaletta "Parting Thought" ja "Mountains And Valleys", jotka ovat molemmat ihan kuunneltavia. Parhaat osuudet ovat kuitenkin rokkaavissa kappaleissa kuten "Walkin' in the Light" ja "Get Back to the Bible". Myös kantrimainen "Lucas McGraw" sekä blues-rock -tyylinen "Backslidin' Blues" ovat fantastisia. "Gonna Fly Away" ja "Storm Comin'" sisältävät ehkä parhaimmat kitarasoolot Houghin aikaisesta Petralta. "I'm Not Ashamed" on yllättävän rehellisen tuntuinen biisi. Aluksi inhosin sitä, sillä se ei tuntunut olevan kovin hyvä lopetus vaan tuntui lattealta. Nyt tajuan sanoman, ja olen tajunut ettei minun todellakaan tarvi hävetä olevani kristitty, koska minulla on Jumala puolellani.

Kokonaisuutena albumi yllättää minut todella hyvin. Tämä olisi voinut avautua vielä useammalle, jos se olisi ollut paremmin tuotettu ja solistina olisi ollut joku muu. Silti, Hough omaa erikoisen äänen.

1. Wake Up
2. Get Back to the Bible
3. Gonna Fly Away
4. Storm Comin'
5. Parting Thought
6. Walkin' in the Light
7. Mountains And Valleys
8. Lucas McGraw
9. Backslidin' Blues
10. I'm Not Ashamed

* * *

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti