sunnuntai 13. joulukuuta 2015

Daniel Amos - Daniel Amos

Alkuperäinen julkaisuvuosi: 1976





70-luvulla aloittaneen kantriyhtyeen debyyttialbumi.

Daniel Amos on yksi niistä harvoista kristillisellä sanomalla varustetuista yhtyeistä, jotka ovat aloittaneet 70-luvulla ja silti ovat pystyssä yhä, nyt 2010-luvulla - niin että ovat tehneet ihan albumeja. Monella bändille debyyttilevy on usein se tärkein albumi ja en ollenkaan kiistä etteikö Daniel Amosille tämä nimialbumi olisi tärkeä, mutta seuraava albumi "Shotgun Angel" oli selvästi tasokkaampi ja sitä seuraava "Horrendous Disc" oli täydellinen muodonmuutos musiikillisesti.

Millainen levy "Daniel Amos" sitten on? Melkein koko albumi on täyttä kantria, silti melko tasokasta ja paikoitellen jopa erittäin tasokasta. Pelkäsin tätä albumia hommatessani, että se olisi tasapaksua ja en välittäisi siitä paljoakaan. Olin silti yllättynyt. Kappaleet "William" ja "Jesus Is Jehovah to Me" olivat albumin ensimmäiset kappaleet, joista pidin paljon. Erityisesti "William", joka on ilmeisesti kuvitteellinen tarina pojasta, joka on hieman erilainen muihin nähden. Hän ei ole julma kuten toiset. Tunnustan pyörittäneeni tuota kappaletta ensimmäisinä kuuntelukertoina usein.

Levyltä löytyy muutamia folk- ja jopa jazz-vaikutteita peruskantrin lisäksi. "Abidin'" ja "Skeptic's Song" erottuvat massasta, vaikkeivät omia suosikkejani olekaan. "Ain't Gonna Fight It" on Daniel Amosin johtohahmon Terry Taylorin mukaan erittäin tärkeä kappale yhteelle ja se auttoi ilmeisesti yhtyettä saamaan levytyssopimuksen.

Sanoituksellisesti sanat ovat useissa kohti tavanomaista tasokkaampia, mutta niin Daniel Amosilla on lähes joka albumilla ollut. Parhaiten minulla on jäänyt mieleen "Love in a Yielded Heart", jossa osansa saavat artistit Bob Dylan, John Lennon ja Alice Cooper. Tärkein Daniel Amosille on silti Jeesus Kristus, joka voi sanoitusten mukaan vapauttaa ihmisen ja johdattaa meidät rauhaan Paratiisiin, toisin kuin nuo mainitut artistit, tai kuin kuka tahansa ihminen.

Käsittääkseni tästä levystä on tehty monenlaisia painoksia. Minun versiossani on varsinaisella levyllä 14 kappaletta, mutta aivan viimeiset on luultavasti lisätty jälkikäteen.

1. Jesus Is Jehovah to Me
2. The Bible
3. Abidin'
4. William
5. Prelude: Servant's Prayer
6. Don't Light Your Own Fire
7. Losers And Winners
8. Walking on the Water
9. Ridin' Along
10. Dusty Road
11. Love in a Yielded Heart
12. Skeptic's Song
13. Happily Married Man
14. Ain't Gonna Fight It

* * * ½

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti