lauantai 12. helmikuuta 2011

Bob Dylan - Slow Train Coming

Alkuperäinen julkaisuvuosi: 1979



Ajattelumallin vaihdos

Kun Bob Dylan julkaisi 70-luvun lopulla tämän albumin, ei varmaan kukaan osannut odottaa, että siitä tulisi kristillisissä piireissä tosi kova albumi, joka kestää ajan hammasta erinomaisesti. Albumi on tyyliltään folk-rockia. Suoraan sanottuna en tiedä paljonkaan Bob Dylanista. En tunne hänen musiikkiaan niin hyvin kuin pitäisi, mutta tiedän että tämä albumi oli 90-luvun alussa järjestetyssä kristillisten albumien listauksessa numero 2 heti Larry Normanin "Only Visiting This Planet" albumin jälkeen. Kymmenen vuotta siitä eteenpäin albumi oli sijalla 16. Bob Dylanilla on monen mielestä varmasti paljon parempiakin albumeja, mutta uskon, että uskovaisena arvostan tätä vielä enemmän, mutten pelkästään sanoman, vaan myös tunnetason ja musiikin ansiosta. Albumi oli pitkään minulla levyhyllyssä ennenkuin tajusin sen arvon - samaa ovat sanoneet jotkut Dylanin fanitkin.

Ensimmäinen kappale "Gotta Serve Somebody" on varmasti helpoiten avautuva. Bob Dylanilla ei ole varmasti maailman paras lauluääni, mutta hänen laulutavassaan tuleva tunne ja mahtavien biisien taso tekee tästä biisistä yhden minun suosikkikappaleistani. Rakastan myös biisin sanomaa, jossa todetaan, että olitpa missä asemassa ja minkälainen tahansa, silti sinun täytyy palvella jotakuta. Se on joko paholainen tai Luoja. Taustalla oleva naisgospelkuoro sopii todella hyvin biisiin, aivan kuten "Precious Angel" -kappaleeseen. En saa oikein sen sanoista selvää tarpeeksi hyvin eikä vihkoseen ole kirjoitettu laulun sanoja, mutta ilmeisesti tässä lauletaan uskollisuudesta aviopuolisoa kohtaan.

"I Believe in You" on rauhallinen ja kaunis kappale. Vaikka en itse arvosta sitä ihan klassikkokappaleeksi, on se saanut tunnustusta monelta. Hyvä melodia ja liikuttavat sanat hyvin tunteellisesti laulettuna - ei siinä paljon vaadita mutta kuitenkin silti se joskus tuntuu mahdottomalta. "Slow Train" on ehkä pienin suosikkini albumin materiallista, mutta sekin kuulostaa todella hyvältä, mitä enemmän sitä kuuntelee.

"Gonna Change My Way of Thinking" kertoo lopulisesta kääntymisestä Jumalan puoleen. Laulussa todetaankin suomeksi käännettynä "Jos et ole Hänen puolellaan, olet häntä vastaan." Ihan suoraan Raamatusta. Viisasti valittu juuri tuo lause. Voit olla vain joko Jumalan puolella tai Häntä vastaan - keskitietä ei ole olemassa - ei ole koskaan ollut. "Do Right to Me Baby (Do Unto Others)" kertoo kultaisesta käskystä, ehkä hieman humoristisessa mielessä, mutta kertoo kuitenkin. "When You Gonna Wake Up" on levyn tunnetuimpia kappaleita. Se kertoo maailman saastaisuudesta ja siitä että kannattaisi pistää asiat kuntoon Jumalan kanssa.

"Man Gave Names to All the Animals" on niin totta, mutta se on myös levyn humoristisinta antia sekä sanoitukseltaan että melodialtaan. Se on ollut levyn suosikkejani aloituskappaleen ohella ensimmäisestä kuuntelusta asti. Kaverini muuten totesi, että eläinten nimeäminen on vaatinut paljon älykkyyttä ihmiseltä. Ei se pelkästään, että annat kaikille eläimille nimen vaan että myös muistat ne, vaatii hirveästi aivokapasitettia ja muistia. "When He Return" tuo melko läheisesti mieleen erään Pink Floydin kappaleen The Wall -albumilta. Ei se olisi mikään ihme, sillä ne on tehty melko samoihin aikoihin. Tässä on mukana hienot kosketinkuviot. Rauhallisuus on lähes tunnettavissa - Bob Dylan on valmis odottamaan Jeesuksen paluuta. Laulun säätäminen kovalle verrattuna itse musiikkiin on ollut mahtava idea, sillä se tuo omanlaisen lisänsä albumiin.

Kokonaisuutena Bob Dylanin albumi on parempi kuin aluksi ajattelin. Jos sen kuuntelee vain kerran kaksi, ei varmaankaan arvosta sitä tarpeeksi. Sanotaan, että kymmenennen kuuntelukerran jälkeen ollaan oikeissa lukemissa. Kristityn on helpompi arvostaa tätä albumia sen sanoman vuoksi, mutta Bob Dylanin musiikki on jo itsessään mahtavan kuulosta, ainakin tällä albumilla.

1. Gotta Serve Somebody
2. Precious Angel
3. I Believe in You
4. Slow Train
5. Gonna Change My Way of Thinking
6. Do Right to Me Baby (Do Unto Others)
7. When You Gonna Wake Up
8. Man Gave Names to All the Animals
9. When He Returns

* * * * *

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti