keskiviikko 2. helmikuuta 2011

Ashley Cleveland - Big Town

Alkuperäinen julkaisuvuosi: 1991



Kävele lähteelle!

Ashley Cleveland on artisti, jota tuskin ainakaan nykyään, moni tuntee - edes kristillisissä piireissä. Löysin tämän levyn vuonna 2001 julkaistusta "Parhaimpien CCM-albumien TOP100-listalta" sijalta #27. Kuuntelin tietysti YouTubesta heti jonkun biisin - "Big Town" aukesi heti minulle.

Vaikka Ashley Clevelandilla ei muita albumeja ollutkaan kyseisellä listalla, hän on Yhdysvaltain kristillisissä piireissä melko tunnettu naisartisti. Tämä on hänen debyytialbuminsa, joten häneen on asetettu sen jälkeen erittäin paljon odotuksia.

Ashleyn ääni tuo heti mieleen sana "rosoinen". Kyllä, häntä voisi kutsua kristillisen musiikin Bonnie Tyleriksi, ja sitä tulen varmasti tekemäänkin. Levyn kesto on lähes yksi tunti, ja ehkä juuri siksi sitä on ollut vaikea ottaa kuunteluun. Viime yönä se kuitenkin tuli, ja minun täytyi lähes pakonomaisesti kuunnella vielä se, vaikka olenkin sen varmaan elämäni aikana 7-8 kertaa tehnyt.

Levy alkaa acapella-laululla "Soon And Very Soon" - se on loistava avaus levylle. Tämän jälkeen "Big Town" alkaa heti suoraan. Kappale on suorastaan tanssittavaa rokkia, siitä tulee hyvin iloiselle päälle. Kristillinen sanoma on hyvin selvä, Taivaasta tässä lauletaan!

Rakkaus tuntuu teemana olevan Ashleylle hyvin tärkeä asia. Niin se pitäisikin kaikille kristityille olla. Jeesuskin sanoi: tämä on minun käskyni "Rakastakaa toisianne". Jos se on todellista rakkautta, se ei pääty koskaan. Rakkaus on aina samanlaista, uskollista toiselle eikä etsi omaa etuaan. Siksi jos laulaa rakkaudesta, se on aina hengellinen asia! "Love on the Mainline" ja "I Could Learn to Love You" ovat toisistaan musiikillisesti selkeästi erilaisia, mutta molemmissa välitttyy hengellisyys. "Love on the Mainline" on avauskappaleen tavoin erittäin iloinen ja rokkaava. "I Could Learn to Love You" on vähän hitaampi. Näiden väliin sijoittuu herkkä, naisen ja miehen väliseen uskollisuuteen kantaaottava biisi "Willy". Sinänsä muuten hauska asia, että kyseisestä kappaleen avausriffistä tulee mieleen AC/DC.

"Tentative Man" ja "Rebecca" ovat tämän albumin selkeät balladit. Molemmat ovat loistavasti toteutettu, mutta jälkimmäinen on hienokseltaan suosikkini näistä kahdesta. Jonkinlaista rauhallisuutta kuullaan myös "Walk to the Well" -kappaleessa. Sana "Well" tarkoittaa tässä yhteydessä lähdettä - ei kuilua.

"Angel" -kappaleessa on herkät hetkensä, mutta kyllä sekin piritävä kappale on suurimmalta osaltaan. Nykyään puhutaan enkeleistä niin harvoin, että tuntuu, että ihmiset ovat unohtaneet niiden olemassaolon. Raamatussa puhutaan paljon enkeleistä ja siitä, miten ne suojelevat ihmistä ja ilmoittavat erilaisista tapahtumista. Ehkä johtuen nykyajan ateismista enkeleitä ei nähdä niin usein. Tämä kappale auttaa muistamaan, että heitäkin on. Seuraava kappale "Up from the Ether" on niin ikään piristävä kappale. Molemmissa, sekä "Angel" että "Up from the Ether" -kappaleissa kuullaan loistavaa taustakuoroa.

"We Can Dance" on levyn heikoin lenkki. Kaiken tämän loistavan alun ja jatkon jälkeen tulee tuo mitäänsanomaton kappale, joka melkein pilaa tunnelman. Onneksi "I'll Call You" pelastaa tilanteen.

Lyhyesti sanottuna; "Big Town" on loistavaa rokkia mukavalla Bonnie Tyler -tapaisella äänellä. Levyllä ei juurikaan ole heikkoja biisejä, joskaan ei suuria klassikoita. Levy toimii kokonaisuutena hyvin, vaikka levy onkin aavistuksen liian pitkä. Kristillisestä musiikista tykkävien kannattaa tutustua tähän levyyn, ja kenties artistiinkin enemmän.

1. Soon And Very Soon/ Big Town
2. Love on the Mainline
3. Willy
4. I Could Learn to Love You
5. Tentative Man
6. Angel
7. Up from the Ether
8. We Can Dance
9. I'll Call You
10. Walk to the Well
11. Rebecca

* * * *

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti