maanantai 21. helmikuuta 2011

Amy Grant - Heart in Motion

Alkuperäinen julkaisuvuosi: 1991



Kaikki mikä on hyvää, on Jumalasta.

Harvoin on "Jumala" -sanan käytöllä asiaa pop-listoille. Ehkä juuri sen takia Amy Grant halusi tehdä erilaisen albumin. "Heart in Motion" on myynyt todella paljon, mutta onhan siinä hittejäkin. Albumi saattaa vaikuttaa ensi silmäyksellä sekulaari-musiikilta, mutta joissain kappaleissa Jumalan pohdinta ja armonkäsitys ovat niin selkeitä, että tätä on pakko pitää kristillisenä albumina. Jos 70-luvulla ja 80-luvun alussa Amy Grant teki popinsekaista rokkia, niin "Heart in Motion" on jo todella selkeä pop-albumi.

Albumi alkaa hiteillä. "Good for Me", "Baby Baby" ja "Every Heartbeat" ovat kaikki iloisia parisuhdekappaleita. Amy kuitenkin laulaa uskollisuudesta ja kristillisestä rakkaudesta sitä ainoaa oikeaa kohtaan. "That's What Love Is for" on erittäin tunnepitoinen biisi, ja Amy osoittaa laulutavallaan, että hän ei turhaan ole CCM:n parhaimpia ja arvostetuimpia naislaulajia.

"Ask Me" on ensimmäinen hiukan tuntemattomampi kappale. Tosin tämäkin kappale on varmaan herättänyt ihmetystä ja ehkä jopa närää kristillisissä piireissä. Kappaleen sanoista saa ensikuulemalta sen käsityksen, että Amy kyseenalaistaisi Jumalan olemassaolon. Tästä ei kuitenkaan ole kysymys. Kappaleessa vain ihmetellään, miksi Jumala ei toimi, vaikka ihmiset kärsivät niin paljon. Kappaleen tyttö on kärsinyt hyväksikäytöstä. Näin meidän kaikkien on lupa kysyä: "Miksei Jumala tee mitään?"

"Galileo" on hiukan iloisempi kappale vaihteeksi. Kuitenkin se ei yllä melodialtaan alkupään hittien tasolle. "You're Not Alone" sen sijaan on yksi levyn parhaimmista, ja myös erittäin lohduttava. "Hats" on levyn ainoa huumorikappale. Ehkä sanoitus menee jo hiukan typerän kuuloiseksi, mutta biisi on muuten huvittava ja mukavankuuloinen.

Levyn loppu on melko vaisu. Vaikka biisit ovat hyviä, ne ovat myös rauhallisia, ja se ei sovi kokonaisuuteen. "I Will Remember You" on biiseistä ehdottomasti parhain. "How Can We See That Far" on hiukan yksitoikkoinen eikä Amyn ääni pääse oikeuksiinsa. "Hope Set High" on mukava, alle 3-minuutin balladi. Jeesuksen nimikin mainitaan kappaleessa selvästi. Silti, levy tuntuu katkeavan kahdeksan ensimmäisen kappaleen jälkeen ja menevän balladiosastolle.

Kokonaisuutena albumi on Amy Grantin parhaimpia. Suurin osa biiseistä kertoo parisuhteista tai lähimmäisenrakkaudesta. Nekin kuuluvat kristinuskoon. Jumalaa ei ole missään tapauksessa hylätty, vaikka muutamia hittejä tulikin Amylle. Tämä saa toivottavasti vain muutkin tutuksi kristinuskon kanssa.

1. Good for Me
2. Baby Baby
3. Every Heartbeat
4. That's What Love Is for
5. Ask Me
6. Galileo
7. You're Not Alone
8. Hats
9. I Will Remember You
10. How Can We See That Far
11. Hope Set High

* * * * ½

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti