lauantai 5. helmikuuta 2011

Larry Norman - Upon This Rock

Alkuperäinen julkaisuvuosi: 1969



Maitoa ja hunajaa

Rock oli jo pitkään ollut pinnalla musiikkimaailmassa kunnes se lopulta ilmestyi kristillisiin piireihin. People! -yhtyeestä soolouraa kokeilemaan lähtenyt Larry Norman julkaisi vuonna 1969 historian ensimmäiseksi kristilliseksi rock-albumiksi väitetyn albumin "Upon This Rock". Se on jäänyt "Only Visiting This Planet" -albumin varjoon Larryn tuotannossa, mutta sen merkitys CCM:lle on mittaamaton.

"Upon This Rock" on Larrylle ominaiseen tapaan sekä herkkä että humoristinen albumi. Alunperin ajateltiin, että rock on Saatanasta ja ettei kristillistä rockia voi olla olemassakaan. Eräätkin kirkot asettivat Larry Normanin musiikin pannaan, mutta samaan aikaan nuorisoilloissa laulettiin hänen biisejään "Sweet Sweet Song of Salvation" ja "I Wish We'd All Been Ready". Sinänsä ristiriitaista, mutta kun kirkon johtajat eivät tienneet niiden olevan Larryn kappaleita.

Minulle tämä albumi ei avautunut juurikaan heti ensimmäisillä kuuntelukerroilla, mutta nyt minulla on siitä paljon parempi fiilis ja tahto kirjoittaa. Vaikka albumi tuskin koskaan tulee olemaan kauhean tunnettu edes kristillisissä piireissä, sen arvoa ei missään tapauksessa sovi väheksyä. Tästä kun alkoi kristillisen rockin voittokulku, joka on jatkunut näihin päiviin saakka ja jatkuu edelleen.

Albumin avausraita "You Can't Take Away The Lord" avaa rokkaavalla tavalla albumin. Biisi kertoo siitä miten itse Saatana koettelee meitä, ja yrittää saada meitä luopumaan Jumalasta. Perkele voi viedä meiltä kaiken muun paitsi uskoamme Herraan! Selvästi herkempi kappale "I Don't Believe in Miracles" on auennut minulle vasta viime aikoina. Kappale kertoo uskon taistelusta, joka käydään meistä joka hetki. Tämä biisi kuvastaa hyvin albumin luonnetta - se on kuin taistelukenttä.

"Moses in the Wilderness" on hauska biisi ja kertoo Jumalan kansan vaelluksesta erämaassa tavoitteena Uusi Maa. Biisi on melko rauhallinen monissa paikassa, mutta muutamassa kohtaa se räjähtää täyteen voimaan. Yskäisyt biisissä tuovat huumorikerrointa lisää. "Walking Backwards Down the Stairs" on herkkä huumorikappale. Vaikka se onkin levyn heikoin biisi, se saa minut hyvälle tuulelle. "Ha Ha World" on niin ikään todella hauska. Sen sanoma on kuitenkin puhtaasti kristillinen. Biisi kertoo miten maailma on matkalla kadotukseen, jollei se ota vastaan Herraa.

"Sweet Sweet Song of Salvation" oli siis yksi niistä kappaleista joita kirkossa laulettiin nuorisoryhmissä. Biisistä jää mieleen erityisesti taputukset kertosäkeessä. "Forget Your Hexagram" -kappaleen hyppäsin yli lähes joka kerta alussa kunnes tajusin miten hyvä se on. Vaikkei se ole levyn kirkkaimpia kruunuja, biisi on täyttä totta. Mitkäänlaiset taiat kun eivät auta yhtään mitään.

Levyn kaksi karuinta kappaletta ovat seuraavana vuorossa. "The Last Supper" ja "I Wish We'd All Been Ready" kertovat molemmat lopun ajoista. Ensin mainittu on ainakin pelottava kappale sekä sanoitukseltaan että musiikiltaan. Koskettimet laitetaan täysillä peliin! "I Wish We'd All Been Ready" on ehkä Larryn parhaiten tunnettuja levytyksiä. Myös dc Talk on tehnyt siitä tosi hyvän coverin. Raamatun mukaan toinen otetaan ja toinen jätetään. Se on rajua peliä se! Tämä on herkkä ja pelottava kappale, mutta on hyvä tietää mitä on tulossa. Kaksi ulkoisesti samankaltaista ihmistä - toisella on Jumalan kanssa suhde, toisella ei.

"Nothing Really Changes" on mukava kevennys yhdessä "Postlude" -kappaleen kanssa. "Postlude" -biisissä ei kuulla Larryn laulua ollenkaan vaan siinä laulaa taustakuoro. Albumin biiseistä on otettu joitain paloja. Kappale toimii saumattomasti ja on hyvä päästös albumille.

Albumi on kokonaisuutena ehdoton välttämättömyys jokaiselle kristillisen rockin fanille. Biisin huumori on mahtavaa, ja Larryn herkkyys biiseissä on todella syvällistä. Albumi on kristillinen, sillä ei mitenkään voi samanaikaisesti taistella jotakin asiaa vastaan kun kannattaa sitä. Huomioi että Raamatun mukaan lainoppineet ajattelivat itse Jeesuksenkin olevan perkeleestä. Samoiten on monen asian käynyt.

1. You Can't Take Away the Lord
2. I Don't Believe in Miracles
3. Moses in the Wilderness
4. Walking Backwards Down the Stairs
5. Ha Ha World
6. Sweet Sweet Song of Salvation
7. Forget Your Hexagram
8. The Last Supper
9. I Wish We'd All Been Ready
10. Nothing Really Changes
11. Postlude

* * * * ½

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti